Tres detinguts a Barcelona per distribuir un medicament il·legal contra la disfunció erèctil

Distribuïen càpsules elaborades suposadament amb productes naturals, però considerades en realitat medicament il·legal per la seva composició química.

Els Mossos han detingut tres personas -de nacionalitat espanyola, de 34, 69 i 73 anys i veïns de Sant Just Desvern i Vallirana- que distribuïen càpsules d’un complement alimentari elaborat suposadament amb productes naturals per combatre la disfunció erèctil, però que és considerat com a medicament il·legal per la seva composició química. La distribució la feien principalment per internet, però també a través d’empreses majoristes i establiments de venda directa al públic.

Els fets es remunten al 19 de gener, quan els Mossos van rebre una comunicació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que alertava que una empresa de Barcelona estava comercialitzant un complement alimentari –sota el nom de NATHERB càpsules- considerat com a medicament il·legal per l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS), ja que contenia alguns dels principis actius, amb diferents contraindicacions i interaccions, que li atorgaven la consideració de medicament.

La fabricació irregular d’aquest tipus de productes és considerada un delicte contra la salut pública, a l’igual que la seva distribució si es té coneixement que el producte o la seva composició no són legals.

La Unitat Central de Consum dels Mossos d’Esquadra i el Departament de Salut van iniciar una investigació per tal de comprovar quin era el paper de l’empresa distribuïdora, ja que des de la seva pàgina web es presentaven com a distribuïdors oficials a Europa d’aquest producte fabricat als Estats Units.

El 22 de gener el Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris del Departament de Salut va realitzar una inspecció a les instal·lacions que l’empresa té a Barcelona, on van trobar diversos indicis que es dedicava no només a la distribució, tal com afirmaven des de la seva pàgina web, sinó també a la fabricació de l’esmentat complement alimentari.

Els investigadors van comprovar que en 2012 i 2014 l’empresa va haver de retirar dos productes de característiques similars per ordre de l’AEMPS. I que en els darrers 10 anys haurien introduït en el mercat entre dos i tres milions de càpsules del mateix complement alimentari amb la mateixa composició però amb noms diferents: NATHERB, HAQTER-Q i ACTRA-SX. Quan l’autoritat sanitària ordenava la seva retirada del mercat, l’empresa li canviava el nom i continuava amb la seva distribució.

Davant d’aquests fets, el dia 25 de gener agents dels Mossos van establir un dispositiu que va permetre detenir l’administrador de l’empresa, un dels apoderats -el seu fill- i un dels empleats. El mateix dia es va realitzar l’entrada i escorcoll en dos locals que l’empresa disposa al districte d’Horta Guinardó de Barcelona, on els policies van intervenir 24.000 càpsules que s’estaven preparant per la seva distribució, així com la maquinària per la seva fabricació, empaquetatge i distribució: dues màquines per fer els blísters, dues encunyadores per posar el número de lot i la data de caducitat a les capses i als blísters i una màquina per omplir càpsules amb la composició química.

Els tres detinguts, que també han estat denunciats per frau al consumidor, van passar a disposició judicial el 27 de gener; el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs. L’operació continua oberta i no es descarten més detencions

El Departament de Salut adverteix a la ciutadania dels riscos per a la salut que pot tenir l’ús de productes per a disfunció erèctil que es presenten com d’origen natural sense el diagnòstic i la prescripció d’un metge i adquirir-los fora del canal farmacèutic. Pot implicar, l’exposar-se a patir efectes adversos perquè el seu ús no estigui indicat o perquè continguin substàncies químiques no declarades, com és el cas del producte NATHERB.

Port de Tarragona