Cau una banda de quatre persones que estafaven a malalts d’alzheimer i ancians a qui robaven fent-se passar per operaris del gas

Els Mossos han desarticulat una organització criminal composta per quatre persones, tres homes i una dona, de nacionalitat espanyola i georgiana en el cas de la dona, d’edats compreses entre els 34 i 38 anys, com a presumptes autors de diversos delictes com robatoris, estafes -lleus i agreujades-, delictes lleus de furt, falsificació de document mercantil i un delicte de pertinença a grup criminal. L’arrestats estan acusats de cometre aquests delictes fent-se passar per operaris de la companyia del gas, el que els hi permetia entrar als habitatges.

La investigació es va posar en marxa a partir de les indagacions que els agents del Grup de Multireincidents feien de grups que es dedicaven a fer-se passar per falsos tècnics d’empreses de subministraments en suposades revisions domiciliàries a partir de les quals aprofitaven per estafar o sostreure objectes de valor a persones d’edat avançada. L’octubre de 2017 els policies van centrar la seva activitat investigadora en un grup molt actiu que actuava a Barcelona ciutat.

Els integrants d’aquest grup actuaven sempre de la mateixa manera i es repartien els rols delictius: la dona arrestada feia funcions d’operadora telefònica. Duia a terme trucades per concertar una cita simulant que treballava per alguna empresa de subministraments amb el pretext de fer una revisió de manteniment periòdica. La tria de les víctimes sempre responia al perfil d’una persona d’edat avançada que viu sola i, en algunes ocasions, que té malalties de caràcter cognitiu com Alzheimer o Parkinson.

El dia de la visita es desplaçaven al domicili de la víctima dos o tres dels membres del grup, un dels quals amb funcions exclusivament de conductor del vehicle que s’esperava que els altres consumessin el delicte.

Amb l’objectiu de no despertar cap sospita duien roba de treball amb logos i emblemes propis de les empreses de subministraments i pujaven al pis de la víctima. De vegades actuaven dos dels detinguts i en d’altres un de sol. En el primer cas un d’ells aprofitava per distreure la persona mentre l’altre recorria el pis amb la finalitat de trobar-hi diners o objectes de valor. Mentrestant l’altre duia a terme la suposada revisió i, de vegades, feien servir estratagemes com posar un petit dispositiu amb temporitzador darrere l’escalfador que emetia un soroll acústic amb l’objectiu de fingir una avaria. D’aquesta manera es produïa una doble victimització: d’una banda, l’estafa per una revisió que en realitat no s’havia fet i, per l’altra, el robatori.

En altres casos només pujava al pis un dels lladres. Utilitzava la mateixa metodologia que quan ho feien dos dels lladres. Si pel fet d’actuar en solitari l’ancià evidenciava algun dubte sobre l’autenticitat de la revisió o si presentava alguna resistència, aleshores no dubtaven en intimidar-lo per aconseguir el seu objectiu. La investigació ha acreditat que el grup havia consumat 21 fets delictius, desglossats de la següent manera: dos robatoris amb intimidació, quatre furts agreujats, dues estafes agreujades, sis estafes lleus, quatre falsificacions de document mercantil, un delicte de pertinença a grup criminal i un delicte lleu de furt.

El dia 22 de febrer es va dur a terme el dispositiu policial amb dues entrades domiciliàries, una Barcelona i l’altra a Badalona. A les entrades els agents van detenir els tres homes i van localitzar 240 euros en efectiu, joies, telèfons mòbils, càmeres fotogràfiques procedents dels delictes; targetes prepagament, documentació diversa amb dades de les víctimes, un ordinador portàtil; una arma de foc amb munició del calibre 22, abundant roba amb logos d’empreses subministradores del gas i maletins amb kits de fals operari. Els detinguts van passar a disposició judicial el 24 de febrer i el jutge n’ha decretat la llibertat amb càrrecs per a tots ells, a excepció del cap del grup criminal, que ja ha ingressat a presó.

 

Port de Tarragona