La UCO de la Guàrdia Civil deté a Vila-rodona a un jove vinculat amb els atacs informàtics de la #OpCatalunya

Incloïa la seva signatura (@AnonXeljomudoX) i imatges amb logotips i lemes relacionats amb el moviment Anonymous.

Imagen del registro realizado en el domicilio del joven de Vila-rodona, en Tarragona. / Foto: G. Civil

El departament de Delictes Telemàtics de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil ha detingut a un domicili de la població tarragonina de Vila-rodona a un jove vinculat als atacs informàtics patits per organismes públics en l’entorn denominats #OpCatalunya. El detingut està acusat dels delictes de danys informàtics i descobriment i revelació de secrets, informa l’institut armat.

Segons les mateixes fonts, el detingut va començar a ser investigat arran de la publicació en el seu compte de Twitter de diversos atacs informàtics contra pàgines web d’organismes públics i empreses espanyoles al 21D. Els seus atacs consistien en aconseguir de forma il·legítima l’accés a l’estructura interna dels portals web dels seus objectius, obtenint privilegis d’administrador mitjançant l’explotació de vulnerabilitats conegudes.

Un cop aconseguit aquest accés, realitzava una modificació de la part pública de la pàgina web, incloent la seva signatura (@AnonXeljomudoX) i imatges amb logotips i lemes relacionats amb el moviment Anonymous. A més de signar els seus atacs, eliminava comptes legítimes amb perfil d’administrador i accedia a les dades personals contingudes en les bases de dades de les pàgines atacades. Un cop que aconseguia aquestes dades, publicava el seu atac i part de les dades obtingudes en el seu perfil a la xarxa social Twitter. Entre les dades personals publicades, es trobaven filiacions, comptes de correu electrònic i fins i tot contrasenyes d’accés contingudes en les bases de dades a les quals accedia.

Aquestes dades publicades pertanyen a empleats dels diferents organismes i empreses atacats. La difusió d’aquesta informació suposa de per si un perjudici per als afectats, així com per a la seguretat de les xarxes informàtiques públiques vulnerades, en posar en risc a este davant tot tipus d’amenaces, ja que es filtraven les credencials d’accés que poguessin ser utilitzades en altres sistemes. Les reivindicacions de l’atac incloïen entre d’altres els hashtags #OpCatalunya, #FreeCatalonia i # Op21Dec, utilitzats pel detingut per donar suport a l’organització il·legal del 1O, i bloquejar els sistemes informàtics dedicats a l’organització de les Eleccions al Parlament de Catalunya del passat 21 de desembre.

 

Port de Tarragona