Tres detinguts al Catllar i un a Salou pertanyents a una banda serbi-bosniana de tràfic de drogues, amb membres dels Pink Panthers

Els agents van registrar 15 immobles a Tarragona, Girona i Barcelona on es van localitzar 2.237 plantes de marihuana, 80 quilos en cabdells, dues armes de foc, més de 58.000 euros en efectiu i 5 vehicles. En l'operació hi ha 26 detinguts.

Una de les detencions que es van dur a terme durant els registres. /CNP

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Departament de Policia Criminal de la República de Sèrbia, el Servei de Duanes de l’Antena de Toulousse (França) i la Guarda de Finança italiana, han detingut tres persones al Catllar i una a Salou, relacionats amb una organització d’origen serbi-bosnià assentada a Catalunya dedicada al tràfic internacional d’haixix i marihuana. Són quatre de les 26 persones arrestades, entre elles dos antics membres dels «Pink Panthers» que s’havien reconvertit a narcotraficants i que es refugiaven a Espanya amb identitats falses a l’estar reclamats internacionalment. Els agents han registrat 15 habitatges a Barcelona, ​​Girona i Tarragona, on es van localitzar 5 cultius hidropònics de marihuana amb 2.237 plantes.

Ex membres del grup criminal dels Balcans, Pink Panthers

Les primeres investigacions es van iniciar a l’agost de 2017 quan la Fiscalia contra el Crim Organitzat de la República de Sèrbia va informar als investigadors de l’assentament a Catalunya d’una organització criminal dedicada al tràfic internacional d’estupefaents. Pel que sembla, la trama comptava amb diversos laboratoris distribuïts per Europa per elaborar droga i, després de la intercepció de dos camions que portaven marihuana amb destinació a Alemanya i Itàlia, els agents van sospitar que podien comptar amb una infraestructura similar a Espanya.

Un cop avançades les indagacions, els investigadors van identificar els membres d’aquesta organització, entre ells antics membres del grup criminal dels Balcans «Pink Panthers» buscats internacionalment. La droga era transportada per carretera a diversos països europeus a través de diversos transportistes que treballaven per a ells i que, en les seves rutes habituals, ocultaven la marihuana entre la mercaderia legal.

Els agents van localitzar dos immobles, un d’ells a Barcelona i un altre a Pineda de Mar (Barcelona), estratègicament situats per emmagatzemar i traslladar la droga fins als camions a l’estar a prop de l’autopista AP7 en direcció a la frontera franco espanyola, on es procedia al transvasament en gasolineres i àrees d’estacionament de camions. Per al transport de la substància estupefaent fins a aquests camions, l’organització utilitzava vehicles llogats i en ocasions també el vehicle del principal investigat.

Laboratoris propis en xalets de grans dimensions

La substància estupefaent era elaborada en els seus propis laboratoris localitzats en xalets de grans dimensions. Els immobles eren llogats en zones aïllades i allunyades dels grans nuclis urbans per evitar el control policial o la detecció per part dels veïns, i en què defraudaven l’alt consum elèctric que exigia el manteniment de les plantacions. Aquests habitatges eren controlades per dos o més membres del grup criminal que eren portats des de Sèrbia a manera de «temporers», i que es dedicaven al cultiu, recol·lecció i envasament de les collites. Aquests eren al seu torn vigilats permanentment per responsables de l’organització assentats a la localitat de Pineda de Mar, lloc en el qual havien llogat un immoble i en el qual s’allotjaven als treballadors dels laboratoris.

250 quilos de marihuana i 50 d’haixix en cinc camions

En el transcurs de la investigació, gràcies a l’estreta col·laboració amb l’Antena de Tolosa a França, i la policia d’Itàlia, el passat mes de febrer es van interceptar dos camions tenia com a destí Itàlia i Suècia i que havien doblat per aquesta última ruta la quantitat de droga que transportaven. Prèviament, en els mesos de maig, juliol i novembre s’havia procedit a la intercepció de tres camions, dos a França i un a La Jonquera (Girona), amb destinació a França i Itàlia. En total, en els cinc camions, van ser intervinguts 250 quilos de marihuana i 50 quilos d’haixix.

Finalment els investigadors van procedir a la detenció de 26 dels membres d’aquesta organització, així com a l’entrada i registre de 15 immobles a Barcelona, ​​Girona i Tarragona, on es van trobar cinc laboratoris de producció de marihuana amb enganxalls il·legals a la llum. A més, van confiscar 2.237 plantes, més de 85 quilos de marihuana a cabdells, 70 grams d’haixix, dues armes de foc -una d’elles trobada en una paperera prop del domicili d’un dels detinguts-, 58.000 euros en efectiu, 5 vehicles i multitud de documentació falsificada de Lituània, Bulgària, Croàcia i Sèrbia.

 

Port de Tarragona