Un pres de Mas d’Enric dirigia des de la presó una banda que introduïa a Espanya bitllets falsos enviats des d’Itàlia

Policia/Guardia Civil

Un pres de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragona), era l’encarregat de donar instruccions a una organització delictiva encarregada de distribuir a Espanya bitllets falsos procedents d’Itàlia, informa la Policia Nacional. En l’operació que ha portat a la desarticulació de la banda, duta a terme per efectius del Cos Nacional de Policia i Guàrdia Civil a Barcelona i Alacant, s’han detingut tres persones. Un dels arrestats va ser interceptat al moment en què sortia de l’empresa de missatgeria on havia recollit un paquet amb 4.600 euros falsificats. El pres de Tarragona també va ser posat a disposició judicial, tot i trobar-se ja complint condemna per altres delictes.

Un ciutadà italià era l’encarregat de transportar la moneda falsa bé en viatges des de Nàpols fins a Espanya realitzats per ell mateix, o bé mitjançant enviaments postals que li remetia des del país transalpí seu propi fill. En l’operació han estat intervinguts un total de 5.050 euros falsos en bitllets de valor de 50 i 100 euros i 4.535 euros legítims.

La investigació va començar el juny de l’any passat quan els agents van detectar diversos bitllets falsos, d’origen italià, en les localitats de Tudela i Saragossa. Amb les primeres indagacions es va acreditar l’existència d’un grup que es dedicava a introduir en el circuit financer del territori espanyol bitllets falsos de 50 euros procedents d’Itàlia, concretament de Nàpols. A més van descobrir que també estaven involucrats en altres activitats delictives com usurpació d’estat civil, falsificació de documents, estafes o tràfic d’estupefaents a petita escala.

«Sistema de degoteig»

Avançada la investigació es va fer necessària la coordinació d’agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil pel fet que els seus membres es trobaven dispersos per tot el territori nacional. Poc després es va descobrir quin era el modus operandi que adoptaven per portar els diners des de la República Italiana. Una persona de nacionalitat italiana era qui introduïa la moneda falsa a Espanya a través de dues vies: una d’elles realitzant viatges des de Nàpols fins al nostre país, o mitjançant enviaments postals que el seu propi fill li feia des d’Itàlia a Espanya. Una vegada a Espanya comptaven amb diverses persones encarregades d’introduir al circuit financer els diners fals mitjançant el «sistema de degoteig», que consisteix en la realització de compres en establiments que no disposen de mitjans tècnics de comprovació de la falsedat de bitllets.

Port de Tarragona