Detingut un fals dentista a Barcelona que oferia tractaments en unes instal·lacions insalubres i amb eines precàries

Una imatge de la consulta intervinguda. / Mossos

Els Mossos d’Esquadra han detingut a Barcelona un home de nacionalitat espanyola, de 56 anys i veí de Sant Boi de Llobregat, com a presumpte autor d’un delicte d’estafa i intrusisme professional.

La investigació es va iniciar a partir d’una denúncia que va posar un home el dia 15 d’abril on explicava que l’any 2015 havia acudit a una clínica dental situada al carrer Espronceda de Barcelona per dur a terme un tractament odontològic. Durant la primera visita li van fer un pressupost de 1580 euros que va abonar en la seva totalitat. Aquest pagament va quedar acreditat amb una factura i un segell de la clínica dental. De tots els serveis que incloïen en el tractament només se li va fer una extracció dental i unes cures. Després de diverses gestions amb la clínica i donat que li era molt difícil contactar amb odontòleg que li havia de continuar el tractament va començar a témer que estava sent objecte d’una estafa. Un dels elements que li va cridar l’atenció és que enlloc de la documentació que li havien donat de la clínica hi constava el número de col·legiat del dentista. El fill aquests home i una amiga seva van denunciar que també havien patit situacions similars amb tractaments incomplets que havien pagat per avançat.

El dia 17 d’abril agents de la comissaria de Sant Martí es van desplaçar fins a la clínica dental del carrer Espronceda per fer les comprovacions necessàries amb l’odontòleg i així esclarir els fets que es detallaven a les denúncies. En arribar al local i accedir a la clínica dental el primer fet que va cridar l’atenció dels policies és l’estat precari i insalubre de les instal·lacions.

A l’establiment hi van trobar el suposat odontòleg, que va quedar detingut, i un altre home que va manifestar que l’ajudava de tant en tant. Els agents van requerir la documentació, tant pel que fa als permisos de la clínica com de la titulació professional de l’odontòleg i en tot moment la resposta va ser que al local no hi havia cap documentació perquè estava a la gestoria, tot i que no en recordava el nom. Davant d’aquesta situació, que es va produir en el marc d’una actitud nerviosa dels dos homes, els agents van activar una patrulla de la Guàrdia Urbana perquè aixequés la corresponent sanció administrativa per no disposar de la documentació necessària que requereix una clínica odontològica.

Finalment durant la conversa amb els agents la persona investigada va reconèixer que no disposava de cap titulació professional per a exercir d’odontòleg. Mentre els policies estaven a la clínica hi van arribar tres clients que van explicar tenir cita amb el suposat odontòleg i els van descriure situacions similars a les persones que ja havien denunciat i per aquest motiu se’ls va agafar declaració al mateix local.

Després de verificar amb el Col·legi de dentistes i amb el Consejo de dentistes que l’investigat no disposava de cap titulació que l’acredités per a realitzar cap activitat mèdica reglada els investigadors van demanar una ordre judicial per escorcollar el local i hi van trobar diversa documentació que provava que aquell establiment funcionava a tots els efectes com una clínica dental, tot i no disposar de la documentació requerida per fer-ho, ni de cap professional amb la titulació indispensable per dur a terme l’activitat mèdica oferta. A més, van constatar allò que la primera impressió els havia causat pel que fa a la insalubritat del local i de la precarietat d’instrumentació mèdica per realitzar una activitat odontològica amb les garanties adequades.

La patrulla de la Guàrdia Urbana va denunciar el local per diverses irregularitats a nivell administratiu. La investigació continua oberta i no es descarten que hi hagi més persones que hagin estat víctimes de la pràctica abusiva del detingut. El detingut, després de passar a disposició judicial, va quedar en llibertat amb càrrecs.

Port de Tarragona