Detenen 17 persones a Barcelona per examinar-se del nivell A2 d’Espanyol amb identitat falsa a canvi de diners

Agents de la Policia Nacional han detingut 47 persones de diferents nacionalitats per falsedat documental i usurpació d’identitat. Els detinguts anaven a la realització dels exàmens per obtenir el diploma d’espanyol com a llengua estrangera nivell A2 (DELE A2), fent-se passar per altres persones, utilitzant per a això documentació falsa en la majoria dels casos. L’entramat facilitava l’obtenció del certificat corresponent per a aquest tràmit, previ pagament d’importants quantitats de diners -entre 1000 € i 2000 € -, a estrangers residents legals a Espanya, no hispanoparlants i que no tenien els nivells de coneixements exigits per obtenir la nacionalitat espanyola.

Un preu diferent per examen i nacionalitat

La investigació va començar a la ciutat de València on es va tenir coneixement de l’existència d’una organització dedicada a la falsificació de documents d’identitat amb la finalitat d’obtenir el DELE A2 per a tercers. Amb les primeres indagacions es va descobrir que diversos ciutadans estrangers, sense el nivell de coneixements requerit per passar l’esmentat examen, pagaven a individus de diferents nacionalitats perquè, amb el seu propi DNI o amb un document falsificat, realitzessin la prova en el seu nom.

La quantitat abonada a l’organització oscil·lava entre els 1000 € i els 2000 € depenent si l’aspirant pretenia que li substituïssin només en l’examen de coneixement de l’idioma o també en l’examen de coneixement general i cultural, així com en relació a la nacionalitat del aspirant i la dificultat atribuïda a la mateixa per a aprendre l’idioma del nostre país.

Primers arrestats a València

Amb aquesta informació es va realitzar un dispositiu a València en aquelles seus d’exàmens on estaven convocats els aspirants. Després de l’estudi i comprovació dels documents identificatius es va procedir a la detenció de 14 persones per delictes de falsedat documental i usurpació d’estat civil. Gràcies a posteriors indagacions i davant la possibilitat que aquestes activitats delictives s’estiguessin produint per tot el territori espanyol, es va coordinar a nivell nacional un dispositiu simultani en les diferents províncies espanyoles. Aquest nou dispositiu va culminar amb la detenció de 47 persones de diferents nacionalitats a Barcelona (17), a València (16), a Mallorca (6), a la localitat d’Osca de Jaca (2), a Àvila (2), a Guadalajara ( 2), una a Sòria i una més a Conca.

Port de Tarragona