Desmantellen a Alacant el major laboratori de drogues sintètiques a Espanya i confisca substàncies valorades en cent milions d’euros

S'han intervingut 432 quilograms d'MDMA, 337 d'amfetamines, 522 de PMK i prop de 7.000 d'altres substàncies precursores i d'elaboració. S'han dut a terme cinc registres, entre els quals s'inclou el laboratori, que a causa de la perillositat de les substàncies que albergava ha hagut de ser desmantellat per experts de EUROPOL.

La Guàrdia Civil ha desmantellat el laboratori en capacitat de producció de drogues sintètiques fins a la data a Espanya, dirigit per una organització criminal que elaborava i distribuías les mateixes a la Marina Alta de la província d’Alacant. S’han dut a terme cinc registres i s’ha procedit a la detenció de sis persones, quatre de nacionalitat espanyola i dues de nacionalitat belga. La investigació va començar el passat any sobre una organització criminal assentada a la zona de Llevant, dedicada a la distribució de grans quantitats de substàncies estupefaents per tot el territori nacional, principalment heroïna.

Després de nombroses gestions policials, tant a nivell nacional com internacional, contra aquesta organització criminal, es va poder constatar com un dels membres de la mateixa establia contacte amb un nou col·laborador al qual se li s’encarregaria al subministrament de «vidre», droga sintètica amb la de poder ampliar el seu «catàleg» de productes entre els seus clients.

Tot i que la col·laboració entre els dos grups delictius no arriba a fructificar, si dóna peu als agents a iniciar una nova línia d’investigació al voltant d’aquesta nova organització criminal, especialitzada en la producció de grans quantitats de «vidre» i que tindria establert el seu centre d’operacions, tant per a la producció com per a la distribució de drogues sintètiques, a la coneguda Marina Alta alacantina, concretament a les localitats de Llíber, Teulada i Benissa.
El desenvolupament i avanç de la investigació, juntament amb les tasques operatives de vigilància establertes sobre els suposats membres d’aquesta organització, van permetre localitzar el laboratori on suposadament s’estarien elaborant diferents drogues sintètiques, ubicat en una espècie de garatge-búnquer semienterrat i amb aparença de magatzem de eines del camp, situat a escassos metres de l’habitatge d’un dels principals membres del grup, en una parcel·la retirada del nucli urbà on no poguessin detectar-se els sorolls i olors propis de l’elaboració del «vidre».

«Speed» per adulterar

Paral·lelament a la localització d’aquest centre de producció i amb els principals membres de l’organització identificats, es va tenir coneixement que un dels investigats havia adquirit 2 kg de «Speed», una altra droga sintètica, a la localitat de Benidorm, substància que tenien intenció de vendre immediatament després adulterar al laboratori localitzat.
Arran d’aquest fet, es va establir un dispositiu policial a fi de dur a terme una primera fase d’explotació de l’operació, desenvolupant-registres en dos habitatges i en l’esmentat laboratori, en les localitats de Teulada, Moraira-Teulada i Llíber, en els que es va intervenir gran quantitat de «vidre», substàncies precursores, material de tall i efectes utilitzats per a la seva elaboració.

Moltes d’aquestes substàncies intervingudes presentaven un alt grau de toxicitat i d’inflamabilitat, com el metanol, al qual les variacions d’humitat, pressió i canvis tèrmics o mecànics poden alterar les seves propietats explosives, per la qual cosa es va comptar amb el suport de personal i mitjans especialitzats, procedents d’Europol, per desmantellar l’esmentat laboratori de manera segura. En aquesta primera fase, es va procedir a la detenció de 4 persones, 2 de nacionalitat espanyola i altres 2 de nacionalitat belga, imputant-se’ls els delictes de pertinença a organització criminal i Contra la Salut Pública. En una segona fase, es van dur a terme dos registres en habitatges de la localitat de Teulada, utilitzades per l’organització per ocultar i emmagatzemar diferents substàncies precursores utilitzades per a la sintetització del «cristall», on es va detenir dues persones de nacionalitat espanyola .

Més de 5 quilograms diaris de «vidre»

Amb aquesta operació, es dóna per desmantellat el que podria ser considerat el major laboratori de drogues sintètiques a Espanya, pel que fa a capacitat de producció es refereix, havent-se intervingut 432 kg de MDMA, 337 d’amfetamina, 527 de Piperonyl Methyl Ketone (PMK ), principal precursor de l’MDMA, 1742 quilograms d’altres substàncies precursores i 5212 kg de diferents substàncies per a l’elaboració de «vidre», tot això valorat en més de 100.000.000 d’euros.
En condicions òptimes d’operativitat, el laboratori ara desmantellat podria estar elaborant fins a 5 kg diaris de «vidre», uns 1800 kg anuals.
Aquesta operació ha estat portada a terme per l’Equip Contra el Crim Organitzat d’Alacant, de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, comptant amb l’estreta col·laboració de les autoritats policials d’Holanda i Europol.

Port de Tarragona