Desarticulen una banda que atracava en menys d’un minut establiments del Vallès desplaçant-se amb cotxes robats

Els Mossos han desarticulat una organització criminal dedicada als robatoris violents en establiments comercials i empreses. Els agents han detingut quatre homes, d’edats compreses entre els 25 i els 34 anys i de nacionalitat espanyola, com a presumptes autors de tres robatoris violents, de la sostracció de set vehicles i per pertinença a organització criminal. La investigació de la Unitat Central d’Atracaments va començar a principis d’abril del 2017 quan es van produir una sèrie d’atracaments en establiments comercials, preferentment del ram de l’alimentació. Els lladres aprofitaven l’hora de tancament dels establiments i el moment en què els treballadors quadraven caixes, generalment poc després de les 21:10 hores, per irrompre-hi i cometre el robatori.

Els autors dels fets eren homes joves que actuaven sempre amb el rostre ocult i que exhibien armes blanques o de foc per intimidar els treballadors del local. Una de les característiques que definien el seu modus operandi tenia a veure amb la celeritat amb la qual actuaven: els robatoris mai superaven els seixanta segons i, en aquest curt lapse de temps, els lladres tenien com a objectiu principal l’accés a la caixa forta de l’establiment per sostreure principalment diners, tot i que en un dels fets també es van endur rellotges d’alta gamma.

Un altre element remarcable del grup a l’hora d’actuar era la preocupació que tenien en no deixar cap indici que possibilités que els policies els poguessin identificar posteriorment. Utilitzaven vehicles que havien sostret prèviament per desplaçar-se fins a l’establiment triat i l’abandonaven un cop ja havien consumat el robatori. Els arrestats cuidaven tots els detalls, sempre amb la intenció de dificultar la investigació policial. En aquest sentit cal destacar que mai repetien vehicle en un nou atracament i, fins i tot, havien utilitzat dos cotxes per a un mateix robatori: un per a desplaçar-se fins a l’establiment que pretenien atracar i, l’altre, per a la fugida.

A partir de les indagacions policials els agents van poder identificar els autors dels atracaments. Quan la investigació encara no havia finalitzat els agents van detenir el líder de l’organització criminal per ordre judicial, ja que portava gairebé tres anys escapolit de la justícia. L’arrest es va dur a terme el 4 d’abril i el jutge en va decretar l’ingrés a presó. Com a conseqüència d’aquesta detenció els atracaments es van aturar i la posterior investigació no es va poder tancar en aquell moment, tot i que les gestions d’investigació que s’havien realitzat fins aleshores van permetre acreditar que els altres tres membres del grup identificats havien participat de manera activa i directa en tres atracaments i en set robatoris de vehicles.

Per aquest motiu es va acordar amb l’autoritat judicial les detencions dels tres integrants de l’organització identificats i que quedaven per arrestar. El 9 de maig es van dur a terme les detencions a Hospitalet del Llobregat i a Barcelona. Cal posar de relleu que en dues de les quatre detencions els lladres i alguns dels seus familiars van oposar una forta resistència a l’actuació policial. Tots quatre tenien nombrosos antecedents per delictes contra el patrimoni i alguns ja havien complert pena de presó.

A banda dels tres atracaments amb arma de foc i la sostracció dels set vehicles els investigadors continuen les indagacions per acreditar la participació dels arrestats en altres robatoris violents de característiques similars comesos en altres punts de Catalunya. Els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a tres dels lladres i llibertat amb càrrecs per al quart.

Port de Tarragona