Quatre detinguts per una estafa de dos milions d’euros a una empresa de Sant Esteve Sesrovires

Objectes comissats a l'operació, procedents de compres per blanquejar diners. /CME

Els Mossos d’Esquadra de Martorell van detenir el dimecres, 23 de maig, dos homes i dues dones, tots de nacionalitat espanyola, de 69, 68, 34 i 32 anys i veïns de Piera i l’Hospitalet de Llobregat, com a presumptes autors dels delictes d’estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals. La investigació es va iniciar amb la denúncia interposada el 29 de juliol de 2016 per un dels responsables de l’empresa víctima de l’estafa, ubicada a Sant Esteve Sesrovires, qui havia detectat irregularitats comptables durant el període que havia exercit com a tal l’anterior director financer.

Arran d’aquesta primera denúncia es va iniciar una primera fase de la investigació que es va tancar amb la detenció, el febrer de 2017, de l’exdirector financer de l’empresa com a presumpte autor d’un delicte de falsedat de document mercantil i estafa, donat que havia manipulat xecs i pagarés de l’empresa i s’havia apoderat dels diners estafats.

A banda de la detenció del principal investigat, la Unitat d’Investigació de Martorell van prosseguir les indagacions amb l’objectiu d’aclarir l’entramat empresarial creat i el nombre total de persones implicades, ja que durant aproximadament durant un període de tres anys s’havien apropiat d’un total de dos milions d’euros.

Ja en aquesta fase de la investigació, tutelada pel Jutjat número 6 de Martorell, els mossos van poder determinar com els investigats havia creat, en el mateix període de temps en què exercia de director financer de l’empresa i es van desviar els diners, un entramat de fins a set empreses, on eren transferits els diners estafats per tal de blanquejar-los.

La investigació prolongada d’aquest entramat empresarial va permetre, després d’un any d’investigació, identificar la resta de col·laboradors necessaris de l’estafa, tres familiars directes seus, als quals transferia els diners estafats com a administradors i socis de les empreses creades, que tenien una activitat empresarial lícita i que es finançaven amb els diners obtinguts il·lícitament. A banda d’identificar la totalitat dels implicats, els investigadors també van ubicar les seus de les empreses creades i la documentació necessària per a demostrar l’activitat delictiva.

Durant aquesta segona fase de la investigació es va realitzar un exhaustiu estudi patrimonial de tots els investigats i es van analitzar tots els seus comptes corrents. Gràcies a aquest anàlisi es van poder demostrar i acreditar que, en lloc dels 80 xecs denunciats per l’empresa en un primer moment, en realitat, eren 163 xecs i pagarés emesos de forma fraudulenta.

Cal destacar que en la denúncia inicial l’empresa va informar que l’estafa de 318.000 euros i, la investigació portada a terme, ha permès finalment acreditar un total de dos milions d’euros estafats en xecs, pagarés i factures falses.

Finalment, el 23 de maig, els agents van fer tres entrades i escorcoll, sota autorització judicial, a Piera, l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona als domicilis dels investigats i a la seu principal de l’empresa creada per a blanquejar els diners estafats.

Els investigadors van rebre el suport de les unitats de TEDAX i la Unitat Canina per a l’escorcoll de les seus empresarials, on es va comissar un total de 8.180 euros en efectiu, rellotges de gamma alta i joies per un valor aproximat de 400.000 euros i altres objectes adquirits presumptament amb els diners estafats, així com documentació i suport informàtic d’utilitat per a la investigació.

Davant les evidències van detenir els dos homes i dues dones investigats per delictes d’estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals.

Els detinguts van passar a disposició judicial i el jutjat en funcions de guàrdia de Martorell va determinar l’ingrés a presó pels dos homes arrestats i llibertat amb càrrecs per les dues dones.

Port de Tarragona