Destapat un frau de 7.000.000 d’euros mitjançant la comercialització de productes electrònics procedents de la Xina

El polígon Cobo Calleja, a Fuenlabrada, és un dels llocs on s'ha dut a terme gran part de l'operació.

La Policia Nacional i l’Agència Tributària, s’està dut a terme un operatiu policial en diverses províncies espanyoles contra una organització composta per ciutadans xinesos implicats, presumptament, en delictes de frau fiscal, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. S’estan duent a terme diverses detencions de ciutadans de nacionalitat xinesa, principalment, així com registres dels seus habitatges particulars i dels domicilis socials de les empreses que regenten, algunes de les quals es troben al polígon industrial de Cobo Calleja, situat al madrileny municipi de Fuenlabrada. L’operació està sent dirigida pel Jutjat d’Instrucció nº 4 de Móstoles que ha declarat el secret de les actuacions.

La investigació va començar a mitjans de 2017 per una denúncia presentada per la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF central) de la Comissaria General de Policia Judicial. Posteriorment l’Oficina Nacional d’Investigació del Frau (ONIF) de l’Agència Tributària es va unir a la investigació un cop obertes les diligències prèvies pel jutjat.

La investigació està centrada en l’estudi d’una organització dedicada a la importació de mercaderies procedents de la Xina, amb destinació a Espanya, infravalorant els valors declarats a la duana amb el consegüent frau a la Hisenda Pública tant en els drets d’importació, en l’IVA com en l’Impost sobre Societats.
L’organització, que controla tant la producció a la Xina com la posterior comercialització dels productes a Europa, està especialitzada en el sector de l’electrònica (piles, accessoris per a mòbils, etc.) i il·luminació (leds, halògens, tubs fluorescents, etc.), comercialitzant molts dels productes amb marca pròpia tant en botigues físiques com virtuals.

L’organització vindria operant almenys des de l’any 2013, utilitzant per a això diferents empreses algunes d’elles amb permanència en el temps. Durant la investigació s’ha detectat l’existència de vendes ocultes per a les que l’organització disposa d’una xarxa de comercials distribuïts per la geografia espanyola que s’encarreguen de la recollida de diners en efectiu i que, per tant, s’escapa del control de la Hisenda Pública. Els delictes investigats són delictes contra la Hisenda Pública, delicte de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. La quantificació del frau estimat des de l’any 2013 fins a l’any 2017 ascendeix a gairebé 7 milions d’euros. En l’operatiu s’estan realitzant detencions, entrades i registres en domicilis particulars i seus socials a la província de Madrid, Toledo, Pontevedra, Alacant, València i Barcelona. En aquest operatiu hi participen agents de la Policia Nacional i funcionaris de l’ONIF de l’Agència Tributària de les dependències d’inspecció de València, Alacant, Toledo i Barcelona.

Port de Tarragona