Dos detinguts a València per una estafa milionària a un centenar de pacients amb un fals tractament mèdic

La Guàrdia Civil ha detingut a València a dues persones, un home i una dona de nacionalitat espanyola, i ha investigat a una tercera (una altra dona de nacionalitat espanyola), pels suposats delictes d’estafa agreujada i contra la salut pública, a estafar més d’un milió d’euros a més de 100 persones, entre els quals es troben 4 menors, per falsos tractaments per curar lesions medul·lars. En els registres portats a terme a València, s’ha intervingut dispositius d’emmagatzematge de dades, així com diversos pots de vidre que albergaven substàncies líquides que administraven als pacients.

L’operació es va iniciar a principis del 2017, quan els agents van tenir coneixement per certes informacions rebudes sobre l’existència d’una suposada i nova teràpia oferida per un centre mèdic situat a la ciutat de València per a la cura de lesions medul·lars.

Aquesta teràpia, composta de quatre fases, començava amb el pagament de 4.000 euros i seguia amb abonaments de més de 50.000 euros i anava dirigida a la recuperació funcional de lesionats medul·lars mitjançant el supòsit trasplantament de certes cèl·lules obtingudes de manera autòloga, és a dir, de l’ propi pacient.

Continuant amb les investigacions, els agents van poder constatar que els tractaments que realitzaven consistien en massatges terapèutics i administració de productes homeopàtics, a excepció de diversos pots amb substàncies líquides que s’estan analitzant per determinar la seva composició

En el transcurs de la investigació, s’ha recaptat informes dels Serveis Sanitaris de la Comunitat Autònoma Valenciana, Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, hospitals de referència a nivell nacional, professionals de la medicina de l’àmbit de les lesions medul·lars així com associacions de lesionats, coincidint tots ells en què lasperspectivas de curació que aparentment s’ofereixen i difonien els investigats, així com les seves publicacions en mitjans de comunicació, no tenien evidències avaluades i control per les autoritats sanitàries espanyoles.

Captació de les víctimes

L’element fonamental de la difusió i captació de possibles víctimes es realitzava a través de la pàgina web de la clínica, existint solament la possibilitat de contacte amb ells a través del sistema de missatgeria d’aquesta pàgina.

En tot moment, i tot i que al web es difonia de manera genèrica les fases de la suposada teràpia, el secretisme i falta de claredat en l’ofert van fer sospitar als investigadors i autoritats sanitàries de la veritable finalitat de la teràpia.

Amb la promesa futura d’una recuperació es influïa sobre les víctimes, especialment vulnerables degut en molts casos a la situació d’irreversibilitat de la seva lesió, les quals estaven disposada a realitzar importants desemborsaments econòmics per la submissió a la teràpia, per tal d’arribar a aconseguir aquesta millora o curació que es difonia.
Amb la frase «ara o mai» els detinguts feien xantatge als pacients. Els detinguts advertien als possibles pacients que si no contractaven els seus serveis i atès que ells eren els únics que oferien aquest tractament mai tornarien a atendre’ls.

Durant el transcurs de la investigació s’han aportat diversos testimonis de víctimes que coincideixen en haver-se sentit enganyades pels detinguts. S’ha pogut constatar que aquests fets, tot i estar produint en l’actualitat a la ciutat de València, podrien abastar un període més ampli ja que els responsables durant la seva estada d’en la localitat d’Elx estaven oferint la mateixa teràpia. L’operació ha estat desenvolupada per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de València. Les diligències han passat a disposició del Jutjat número 2 d’Elx (Alacant).

Port de Tarragona