Dotze detinguts i quatre dones alliberades a València per a ser explotades sexualment a Palma de Mallorca

La Policia Nacional han alliberat a quatre víctimes de tràfic que havien estat captades a Nigèria i que estaven sent explotades sexualment a València. En aquesta operació han estat detingudes 12 persones que captaven a les dones a Nigèria amb falses promeses d’un futur millor a Europa i a les que sotmetien a rituals de vodú per doblegar la seva voluntat. Un cop a casa nostra les informaven que havien contret un deute amb l’organització, que en molts casos arribava fins als 35.000 euros, i que havien de saldar mitjançant l’exercici de la prostitució.

Les dones anaven a ser traslladades a Palma de Mallorca i Eivissa per a exercir la prostitució amb motiu del començament de la temporada d’estiu.
L’operació es va iniciar al mes d’abril de 2017 quan una dona va presentar una denúncia en qualitat de testimoni protegit, d’acord amb el que estableix el protocol de Tràfic d’Éssers Humans. La víctima va manifestar que estant al seu país d’origen, ia causa de les condicions precàries en què vivia, va ser captada i enganyada per venir a Espanya sota la falsa promesa d’una millor qualitat de vida. Un cop a casa nostra, l’organització l’ha informat d’un deute que suposadament havia contret amb ells en concepte de viatge que ascendia a 35.000 euros, diners que havia de tornar exercint la prostitució sota amenaces i agressions.

Després de més d’un any d’investigació, els agents aconsegueixen identificar i localitzar els membres del grup els qui, amb una estructura perfectament organitzada, es dedicaven a captar víctimes a Nigèria. Les dones vivien en situacions d’extrema pobresa i eren enganyades per l’organització amb falses ofertes de feina i amb la promesa d’una vida millor a Europa, tant per a elles com per a la seva família al seu país d’origen mitjançant l’enviament de diners.
Des Nigèria, i mitjançant la ruta d’Itàlia, l’organització traslladava a les dones fins a Itàlia. Un cop allà viatjaven, generalment amb documentació falsa, fins a Espanya on eren obligades a exercir la prostitució a la zona de Natzaret a València o cases de cites de la localitat.

Sotmeses a vudú

Un cop acceptaven aquestes ofertes, i abans de començar el viatge, les víctimes eren sotmeses a uns rituals de vudú que establien les bases de l’exercici de control sobre les víctimes per part de l’organització durant el temps que duraria l’explotació. Per mitjà d’aquestes cerimònies aconsegueixen doblegar la voluntat de les víctimes i així garantir la seva fidelitat, comprometent d’una banda a pagar el deute que contrauen amb els explotadors i, de l’altra, a no denunciar davant les autoritats amb l’amenaça de patir represàlies en cas d’incompliment. En els casos en què es negaven a prostituir rebien agressions físiques i amenaces tant a elles com a les seves famílies a Nigèria.
Trasllat a Palma de Mallorca i Eivissa amb motiu de la temporada estival.

La investigació va culminar amb un operatiu policial quan es va tenir coneixement que les víctimes havien de ser traslladades a Palma de Mallorca i Eivissa a exercir la prostitució, amb motiu del començament de la temporada d’estiu en aquestes localitats. El resultat final de l’operació ha culminat amb l’alliberament de tres víctimes més, totes elles dones joves d’origen nigerià; d’elles es trobava exercint la prostitució en una casa de cites a València i les altres dues exercien a la zona de Natzaret a València, controlades per les madames. Totes elles van prestar declaració en qualitat de testimoni protegit d’acord amb el que estableix el Protocol contra el Tràfic d’Éssers Humans.

Port de Tarragona