La Guàrdia Civil desmantella 49 webs de descàrrega il·legal de música, pel·lícules, llibres i sèries, a Espanya i Argentina

La Guàrdia Civil ha dut a terme tres investigacions que han permès desmantellar les principals infraestructures de pirateria a través d’internet i s’han saldat amb la detenció dels seus administradors així com amb el tancament i bloqueig efectiu de més de 49 dominis que oferien enllaços de descàrrega per accedir a tot tipus de música, videojocs, llibres, pel·lícules i sèries, alguns fins i tot abans que sortissin a la venda al nostre país, informa l’institut armat. Així mateix, s’oferien versions de gran qualitat de pel·lícules presents a les cartelleres de cinema, que encara no havien estat posades a la venda en format físic o internet, sent doblegades amb àudio en espanyol o llatí.

En el marc d’aquesta investigació, desenvolupada aquest mateix mes de maig, es va procedir al tancament i bloqueig efectiu d’un total de 7 dominis relacionats amb les conegudes pàgines web seriesblanco.com i bajui.org, així com a la detenció del seu administrador. Actualment, als usuaris que intenten accedir a aquests dominis, els apareix un missatge informant que la pàgina ha estat intervinguda per l’autoritat judicial. La majoria de les pàgines web tenien gran antiguitat, amb índexs de visites diaris molt elevats, sent algunes d’elles de les més conegudes i emprades al nostre país per visualitzar de manera gratuïta, tot tipus de material protegit per drets autors.
Aquests dominis van ser creats i eren administrats per una persona d’origen espanyol, el qual utilitzava una de xarxa de col·laboradors que eren els encarregats de pujar el material audiovisual, els coneguts com «uploaders». L’autor dels fets utilitzava diversos mètodes per evitar el tancament de les pàgines web, com amagar la ubicació real dels seus servidors i les dades de registre dels dominis contractats. És de ressenyar que les pàgines han estat bloquejades en l’origen dels seus servidors, pel que no és possible accedir-hi utilitzant els habituals sistemes per saltar-se els bloquejos de continguts.

Operació «Cascada»

Com a última fase de la investigació, iniciada contra la pàgina gamestorrents.com ja des del 2013, s’han aconseguit bloquejar 27 dominis relacionats amb la mateixa infraestructura, entre els quals es troben les conegudes pàgines gamestorrents, divxtotal, subtorrents, todocvcd, estrenosdtl i moviesvdr entre d’altres.
Aquestes pàgines portaven anys sent considerades com els principals baluards a la descàrrega de videojocs de diferents plataformes d’entreteniment.
Tot i el bloqueig dels dominis citats anteriorment, van ser sorgint rèpliques de les pàgines web, algunes amb continguts reals i altres simplement com esquers per captar nous usuaris amb enllaços publicitaris. Gràcies al procés constant de monitorització, alguns d’aquests dominis es van aconseguir bloquejar en un temps inferior a tres hores, per evitar l’engany als nous usuaris.

Investigació iniciada a l’octubre de 2015 contra l’entramat d’adreces web vinculades amb el domini descargasmix.com i associades (Descargasmix, DDmix, i fins a 15 variants), estava considerada com l’estructura informàtica més important en la comunitat hispanoparlant de vulneració dels drets de propietat intel·lectual i drets d’autor, arribant abans de la intervenció a ser la pàgina nº 72 més visitada a Espanya, arribant a les 60.000 visites diàries.
Aquesta investigació va ser iniciada per denúncia de les principals entitats del sector de defensa d’aquests drets, com són la Federació per a la Protecció de la Propietat Intel·lectual (FAP), l’Associació de Gestió de Drets Intel·lectuals (AGEDI) i el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO).
Durant el desenvolupament de la mateixa van quedar constatades múltiples connexions internacionals, com amb Alemanya, Estats Units, França i Argentina, arribant a identificar a 3 persones en Espña vinculades amb aquest entramat, entre elles el seu «uploader» més important, figura encarregada de pujar el contingut a la web que cobra per cada descàrrega efectuada, així com un altre administrador amb residència a l’Argentina.

A fi de desmantellar l’entramat il·legal de manera eficaç, es va efectuar una coordinació tant d’autoritats policials com judicials, destacant els contactes entre la Fiscalia de l’Argentina i la Fiscalia de Criminalitat Informàtica Espanyola. Fruit de la mateixa, es van executar fins a tres comissions rogatòries internacionals a Alemanya, Estats Units i Argentina.

Conseqüència de l’anterior, el passat 8 de maig es van coordinar actuacions amb les autoritats argentines, concretament amb la Direcció d’Investigacions Cibercrim de la província de Buenos Aires, a fi de dur a terme de forma simultània tres entrades i registres, dos a Espanya ( Sevilla i Valdemoro) i una altra a Buenos Aires (Argentina), la qual va comptar amb el suport de personal de UCO desplaçat a l’efecte.

 

Port de Tarragona