Set detinguts a Blanes del clan dels Nicolic, especialitzats en estafes amb bitllets falsos

Archivo / Arxiu

Efectius del Cos Nacional de Policia han desarticulat el «clan dels Nicolic», una organització criminal especialitzada en estafar pel mètode del rip deal. Els set detinguts, assentats a Espanya i Itàlia -encara que van arribar a cometre il·lícits en altres països de la Unió Europea com Alemanya i França feien servir aquesta modalitat d’estafa consistent a simular ser empresaris que es prestaven a pagar una major quantia per un immoble a canvi que el venedor els canviés bitllets d’elevat valor facial per altres de quantia inferior.

L’intercanvi era justificat amb l’excusa de no poder introduir-los al mercat pel seu alt valor si bé, els bitllets finalment lliurats eren facsímils -d’una alta reproducció que reprodueixen l’original d’una manera gairebé idèntica-. En el cas que les víctimes reconeguessin l’engany a temps, no dubtaven a utilitzar la violència per robar el botí. Els detinguts formaven part del «clan dels Nicolic», grup criminal basat en una estructura familiar on existia un clar repartiment de rols, ocupant els de major estatus dels membres amb una edat més avançada i que s’encarregaven d’impartir als nous la formació necessària per realitzar l’activitat il·legal. A Espanya els arrestats comptaven amb diversos immobles entre els quals es troba un edifici de tres plantes a Blanes (Girona), dos luxosos habitatges a Castelldefels (Barcelona) valorades en gairebé 2.000.000 d’euros, una empresa sense activitat comercial real aparent i dotze vehicles d’alta gamma. En l’operació s’han intervingut 33.600 euros que portaven en el moment de la detenció, 60.000 euros en joies i 700.000 euros en bitllets de 500 facsímils. En la investigació ha col·laborat la Guàrdia di Finanza d’Itàlia.

Assentats a Espanya i Itàlia

La investigació va començar el juny de 2017 quan es va tenir coneixement de l’existència d’una organització d’origen serbi especialitzada en la realització d’estafes pel mètode del rip deal. Els agents van constatar que els investigats havien intentat una estafa de 300.000 euros si bé, després de ser descoberts per la víctima, va acabar en un robatori violent de 150.000 euros. Després de realitzar diverses investigacions es va relacionar aquest delicte amb tres persones a qui els constaven antecedents per estafa, robatori amb violència i falsedat documental.

Avançades les investigacions es va descobrir que, a més del grup assentat a Espanya, existia un important entramat a la italiana regió de Lazio on el grup té una vila, seu d’una empresa fictícia de metal·lúrgia, utilitzada per blanquejar els fons provinents dels seus il·lícits. Posteriorment, i gràcies a la cooperació internacional, es va descobrir que el grup comptava amb propietats a Sèrbia i que també havien comès delictes a França, Itàlia i Alemanya. Al nostre país posseïen un edifici de tres plantes a Blanes (Girona), dues luxoses viles a Castelldefels (Barcelona) valorades en gairebé 2.000.000 d’euros, una empresa que podria haver-se emprat com a instrument per a canalitzar fons procedents de la seva activitat il·legal ja que no constava cap activitat comercial i dotze vehicles d’alta gamma.

El clan dels Nicolic: formació de grans a joves

Els agents van descobrir que els investigats formaven part del «clan dels Nicolic», grup criminal basat en una estructura familiar completament jerarquitzada amb rols i tasques definides. Els diferents llocs han anat canviant amb el pas del temps, passant a ocupar les posicions de major estatus aquells membres d’edat més avançada, els que formaven en la tasca il·lícita als més nous. A la part superior de la piràmide es trobava el patriarca de la família qui controlava l’organització juntament amb la seva dona, líder de la part italiana. Els capitostos s’encarregaven de blanquejar els beneficis. En el graó immediatament inferior es trobaven els membres de la segona generació encarregats de supervisar i tancar les operacions fictícies i conformar l’estafa. I l’últim lloc els membres més joves, que eren els més actius i estaven encarregats de facilitar la cobertura de seguretat i captar les possibles víctimes.

Quatre estafes, dos avortades per l’acció policial

La investigació ha culminat amb la detenció de sis persones implicades en quatre estafes, dues d’elles avortades per l’acció policial a més de amb la qual va començar la investigació en grau de temptativa. La primera estafa de 500.000 euros, la segona relacionada amb la compravenda d’una empresa per valor de 7.500.000 euros i l’última també relacionada amb un negoci immobiliari. Fins al moment no es descarta que s’hagin comès més fets delictius de la mateixa naturalesa tant a Espanya com a l’estranger. Els agents van registrar l’edifici de tres plantes situat a Blanes i van intervenir joies per valor de 60.000 euros, extractes

Port de Tarragona