Els Mossos detenen 15 components de la banda «Golden Boys», que haurien comès més de vint robatoris al carrer i a habitatges

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una banda juvenil violenta que s’identificava amb el nom de «Golden Boys», estructurada com a organització criminal, que s’havia especialitzat en cometre robatoris a la via pública i també a interior de domicili, informa la Policía catalana. Als arrestats se’ls imputen els delictes de pertinença a grup criminal, robatoris amb força a domicili, robatoris violents i delictes contra la salut pública.

La investigació es remunta al mes de novembre de l’any passat quan es va detectar un augment considerable de robatoris violents al barri de Verdum de la ciutat de Barcelona i rodalies. En tots els casos els fets delictius presentaven trets comuns i característics que van fer pensar als investigadors de l’existència d’un grup organitzat operant a la zona.

Les primeres indagacions policials van posar de manifest l’existència d’un entramat delictiu, composat per tot un seguit de persones d’origen dominicà en la seva majoria, que es constituïen sota l’empara de la senya identificativa ‘Golden Boys’.

El grup, que reuneix els trets característics d’una organització criminal, el conformaven majors i menors d’edat, fet que ajudava a la formació d’una estructura on els menors, en la seva primera fase d’aprenentatge es dedicaven principalment als robatoris violents per assolir experiència en la comissió dels delictes que ajudava a una posterior participació en robatoris a domicilis, tipologia que requereix de més especialitat i preparació.

Els ara detinguts escollien les víctimes abans de cometre els fets delictius i la gran majoria eren adolescents i persones d’edat avançada als qui sostreien principalment telèfons mòbils. D’altre banda, el grup més experimentat realitzava robatoris a domicilis, sempre buscant que no hi hagués ningú a l’interior de l’immoble.

La investigació ha permès determinar que els investigats sortien diàriament en grups de tres o quatre persones a realitzar l’activitat delictiva, buscant objectius i esperant el millor moment per actuar, principalment pels districtes de Nou barris i Horta però arribant a desplaçar-se a d’altres districtes de Barcelona i àrea metropolitana.

Un cop havien comès algun robatori es desfeien immediatament dels objectes sostrets duent-los a diferents receptadors. Alguns d’aquests objectes van poder ser recuperats pels investigadors abans de ser venuts.

Darrerament el grup començava a ampliar el seu ventall delictiu amb l’adquisició de petites dosis de cocaïna per la seva posterior distribució.

En el moment de les detencions es van efectuar 9 entrades i registres als domicilis dels investigats ubicats a Barcelona, Hospitalet i Badalona i una entrada i perquisició a una joiera de l’eixample on els investigats venien les joies sostretes. En els registres s’han intervingut també 10.000 euros dels que no n’han pogut justificar la procedència.

Fins al moment s’ha pogut acreditar que el grup desarticulat havia comès almenys 12 robatoris violents al carrer i vuit més a l’interior de domicilis però no es descarta que amb l’anàlisi del material intervingut durant les detencions se’ls es pugui acreditar la seva participació en nous fets delictius.

La investigació ha estat dirigida i tutelada pels Jutjats d’Instrucció número 25 de Barcelona i el Jutjat d’Instrucció número 3 de menors.

Port de Tarragona