La Policia Nacional deté a València, Madrid i Saragossa a sis atletes per una trama de dopatge

La Policia Nacional han detingut a Madrid, València i Saragossa a sis atletes per la seva presumpta implicació en una trama de dopatge esportiu. L’organització tenia un alt grau d’especialització i un contacte personal entre els seus membres que facilitava el traspàs dels productes dopants. Utilitzaven la localitat saragossana de Calataiud com a base de distribució i venda, arribant a desplaçar esportistes des de Madrid per a la seva obtenció. En els sis registres realitzats s’ha intervingut medicaments il·legals com l’hormona del creixement, testosterona, insulina o vitamines injectables més d’elements per a la pràctica d’autotransfusions.

La investigació va començar quan els agents van rebre diverses informacions que implicaven a un atleta professional en una trama de tràfic il·legal de medicaments i de dopatge en l’esport. Els policies van comprovar que exercia com a entrenador d’atletisme a Calataiud (Saragossa) i que, habitualment, contactava amb esportistes per realitzar intercanvis en mà del que semblaven ser productes farmacèutics. A més es va poder constatar que la seva parella sentimental era una esportista d’alta competició que es troba sota sanció administrativa durant quatre anys per positiu en dopatge.

Després de nombroses gestions, els policies van acreditar que l’organització es dividia en dos grups en contínua connexió. D’una banda, i assentats a Calataiud, la branca marroquina liderada per l’entrenador investigat i conformada amb la seva parella sentimental i dos atletes professionals que s’encarregaven de facilitar els contactes per intercanviar productes dopants amb altres esportistes. A Madrid, la branca etíop que aconseguien els medicaments il·legals per a l’organització.

Els agents van comprovar l’alt grau d’especialització de la xarxa i el contacte personal entre els seus integrants per passar-se els productes dopants, sent Calataiud la base de distribució i venda. Els esportistes es desplaçaven en tren des de Madrid fins a la ciutat aragonesa amb l’únic objectiu de dur a terme la compra dels fàrmacs.

«Pastanagues» injectables i «pèsols» en pastilla

Els investigats utilitzaven un llenguatge propi per a identificar els productes, parlant de «pastanagues» per referir-se de injectables o «pèsols» per indicar pastilles o píndoles. Per aprovisionar-se dels productes dopants, la xarxa aprofitava els viatges d’esportistes al Marroc, França i Itàlia per utilitzar-los com a «correus» i transportar el material ocult en els seus equipatges.

Un cop analitzada tota la informació, els agents van portar a terme el corresponent dispositiu operatiu que es va saldar amb la detenció de sis atletes en la província de Saragossa (3), Madrid (2) i València (1). A més es van registrar un total de sis immobles en la província de Saragossa (3), Madrid (2) i València (1) on van confiscar medicaments il·legals com l’hormona del creixement, insulina, testosterona i vitamines injectables més d’elements per a la pràctica de autotransfusions.

Port de Tarragona