Vuit detinguts en un grup de delinqüents de Madrid que viatjaven a Catalunya per robar a botigues de luxe

Detenció realitzada a Màlaga per la Guàrdia Civil dins l'operació.

Una operació conjunta entre els Mossos d’Esquadra i la Guardia Civil s’ha conclòs amb la detenció de vuit personespertanyents a dos grups criminals integrats per ciutadans espanyols i marroquins, que s’havien especialitzat en els robatoris en establiments públics en horari nocturn, fora de les hores d’obertura. Als detinguts se’ls imputen onze delictes de robatori en establiments, cinc robatoris de vehicles, falsificació documental i pertinença a grup criminal.

Durant l’operació, que es va portar a terme en dues fases, es van realitzar tres escorcolls en domicilis de Barcelona i Màlaga, on els agents va intervenir gran quantitat de material per cometre els fets delictius investigats, com ara inhibidors de freqüència, extractors de bombins, rossinyols, claus falses, equips d’oxitall, equips de transmissió útils i elements electrònics per delinquir, a més de localitzar 30.000 euros en efectiu.

L’operació es va iniciar a finals de l’any passat, quan tots dos cossos policials van tenir coneixement de l’existència d’aquests grups especialitzats en els robatoris en establiments que estaven actuant principalment a Catalunya, tot i que la part principal del grup tenia fixada la seva residència a Madrid.

L’encreuament de dades va permetre als agents desgranar l’entramat delinqüencial, identificar-ne els membres i establir els seus patrons d’actuació.

Els objectius principals dels grups desarticulats eren establiments de luxe i primeres marques, de telefonia mòbil, joieries i despatxos professionals.

Activitat delictiva

Els grups desmantellats podien arribar a cometre diversos robatoris en un mateix dia. Per desenvolupar l’acció i no ser detectats per la policia, robaven vehicles per als desplaçaments i fins i tot plaques de matrícula, que utilitzaven per col·locar-les als vehicles en el moment que fugien del lloc dels fets.

Tot i que el nucli principal del delinqüents estava assentat a Madrid, també comptaven amb infraestructura a Catalunya per tal de seleccionar els possibles objectius i donar allotjament al grup.

A més, els establiments objecte dels robatoris eren sotmesos a vigilància prèvia, amb la finalitat de garantir-se d’aquesta forma uns alts beneficis i comprovar les mesures de seguretat a què s’enfrontarien.

Cal destacar que els integrants dels grups desarticulats no tenien a l’hora de fer ús de la violència en cas que fossin sorpresos, tal i com va succeir el mes de desembre en una empresa de roba de Barberà del Vallés, on van esgrimir un arma curta per garantir l’èxit del robatori.

Un cop els agents van identificar plenament els integrants dels dos grups, es va establir un dispositiu policial conjunt portat a terme en dues fases que va permetre detenir un total de vuit homes, d’edats compreses entre els 23 i els 39, i de nacionalitat espanyola i marroquina.

Els detinguts sumen entre tots més de 140 antecedents per diferents delictes contra el patrimoni.

L’operació la van dur a terme el Grup de Delinqüència Organitzada de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de Madrid i efectius de la Divisió de Investigació Criminal de Mossos d´Esquadra. Els detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

Port de Tarragona