Detenen tres homes que «espiaven» a ancians als caixers per conèixer el PIN i després furtar-los les targetes de crèdit

Foto: Mossos

Mossos d’Esquadra de Cornellà de Llobregat ha detinguts tres membres d’un grup criminal dedicat a cometre estafes i furts amb llibretes i targetes bancàries pel mètode conegut com scalping. Aquesta modalitat delictiva es basa en el fet que els lladres aconsegueixen esbrinar el número PIN de les llibretes o targetes bancaries de les víctimes. Per fer-ho, s’hi apropen en el moment de realitzar un reintegrament en un caixer automàtic o a l’hora de pagar en un establiment comercial. Un cop aconseguit el PIN la furten per realitzar tants reintegraments com els sigui possible, fins esgotar el límit del crèdit, o fins que la víctima s’adona de la sostracció i les anul·la.

La investigació es va iniciar el primer trimestre d’enguany quan els Mossos van tenir coneixement que al sud de l’àrea metropolitana de Barcelona s’havien concentrat un seguit de furts i estafes que seguien aquest mètode.
Els investigadors van comprovar que els autors dels fets serien membres d’un mateix grup criminal. Amb una estructura jerarquitzada i en el qual cadascun dels seus membres tenia les tasques molt definides.

El policies van comprovar que alguns dels integrants de l’organització ja havien estat detinguts per delictes similars en diferents països d’Europa, fet que va constatar que es tractava d’un grup criminal itinerant i que el modus vivendi dels seus membres es basava en el fruit de l’activitat delictiva.

La investigació va permetre determinar que el grup estaria integrat per unes deu persones, entre les quals n’hi hauria tres o quatre que, de forma habitual, actuaven en els fets delictius, mentre que la resta hi participava puntualment de manera rotatòria i col·laboraven amb d’altres grups que es dediquen a la mateixa activitat delictiva.

La banda triava principalment víctimes d’edat avançada, persones que habitualment són més confiades i que no prenen massa mesures de seguretat a l’hora de preservar que algú pugui visualitzar el codi PIN de la targeta en el moment de teclejar-lo. Fins i tot, en determinades ocasions, s’oferien a ajudar aquestes persones mentre realitzaven gestions en caixers automàtics, fet que els facilitava encara més l’objectiu d’obtenir el número PIN.

Els policies van comprovar que els membres de l’organització no tenien cap escrúpol a l’hora d’escollir les seves víctimes. En ocasions es tractava de pensionistes sense cap altre d’ingrés, als quals deixaven en una situació d’extrema vulnerabilitat econòmica.

Els lladres solien actuar en grups de tres o quatre persones i habitualment es desplaçaven en vehicle, preferentment de lloguer, fins al municipi on volien delinquir.

Un dels membres era el que realitzava les tasques de conductor i de control i vigilància de l’entorn: s’esperava amb el motor engegat per poder iniciar una fugida d’emergència, si calia. Un altre integrant del grup feia d’observador. Mirava de passar desapercebut per poder apropar-se a les víctimes i així observar el número PIN quan operaven amb les targetes o les llibretes; també es fixava on les guardaven posteriorment i marcava a la resta del grup la víctima escollida. Altres dos membres s’ubicaven a l’exterior dels establiments, mentre realitzaven tasques de vigilància per detectar la presència policial i esperaven un senyal o una trucada de l’“observador” per iniciar el seguiment de la víctima i sostreure-li la llibreta o targeta.

Un cop aconseguit el seu objectiu, un d’ells s’encarregava de fer extraccions de diners el més ràpid possible a l’entitat bancària més propera, per si la víctima s’adonava que havia patit un furt i anul·lava la llibreta o targeta bancària.

Els policies van comprovar que el grup s’hostejava sempre en apartaments turístics, aparthotels o hotels de municipis turístics en estances curtes amb l’objectiu de passar desapercebuts i dificultar la tasca policial.

La seva estada podia arribar a ser només d’un dia i la renovaven diàriament si els calia. A més, tenien el costum de deixar l’equipatge al vestíbul quan marxaven al matí i el recollien al vespre. Fins i tot, en alguna ocasió el van abandonar en fugir.

Fruit de les indagacions policials, els agents van determinar que els arrestats van cometre a Catalunya catorze fets delictius d’aquestes característiques, la gran majoria en municipis de l’entorn sud de l’àrea metropolitana de Barcelona i amb els quals haurien aconseguit uns 15.000 euros.

Una bona part d’aquests diners els enviaven a familiars o persones de confiança del grup a Romania, el seu país d’origen. D’aquesta manera en cas de ser detinguts o localitzats no se’ls podien intervenir els diners.

Durant la investigació s’ha pogut acreditar que aquest grup criminal hauria enviat un total aproximat de 7.000 euros en efectiu a Romania.

A finals del mes de juny, es va establir un operatiu policial que va permetre detenir tres membres de la banda mentre feien tasques de control i vigilància en una entitat bancària del municipi d’El Prat de Llobregat, a l’espera de poder escollir una nova víctima.

Els dia 23 de juny, els arrestats de, 45, 31 i 29, anys i de nacionalitat romanesa van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i s’està a l’espera de realitzar noves detencions de membres d’aquest grup criminal.

Port de Tarragona