Els Mossos detenen sis membres d’una família que utilitzava per cometre delictes a discapacitats psíquics i persones en exclusió social

Articles comprats amb crèdits concedits amb documentació falsa.

Els Mossos d’Esquadra han detingut cinc dones i un home de nacionalitat espanyola, membres d’una mateixa família i amb edats compreses entre els 19 i els 54 anys, i veïns de Sabadell i Badalona com a presumptes autors d’un delicte de pertinença a grup criminal, tràfic d’éssers humans amb finalitats delictives i estafes continuades. La investigació es va iniciar el novembre de 2017 quan els investigadors van trobar indicis de l’activitat delictiva del clan familiar el qual captava i posteriorment explotava persones d’edat avançada, amb discapacitats psíquiques i amb un estat d’exclusió social molt elevat. Principalment els localitzaven en menjadors socials.

Una vegada captats i portats als domicilis dels membres del clan els obligaven a realitzar tasques de neteja domiciliàries, els maltractaven físicament, els donaven per menjar només un entrepà i aigua al dia, a banda d’utilitzar-los per obtenir crèdits i fer compres finançades, fins i tot amb documentació falsificada.

El modus operandi del grup criminal clan demostra una crueltat destacable vers aquestes persones en situació de vulnerabilitat. A banda de l’abús que suposaven les tasques de neteja i recollida d’aigua amb galledes de les fonts públiques properes als domicilis que els encomanaven, els finançaments sol·licitats gaudits pel clan amb càrrec a les víctimes generaven progressivament avisos de morositat cap a les persones captades. Quan finalment les financeres denegaven més crèdits, els membres de l’organització feien fora de casa les víctimes i en captaven de noves.

Davant les evidències, el dimarts 10 de juliol els investigadors, amb suport d’unitats d’ordre públic, van fer dues entrades i escorcolls als dos domicilis on resideixen els membres del clan familiar, un a Badalona i l’altre a Sabadell i van detenir sis persones, cinc dones i un home, com a presumptes autors d’un delicte de pertinença a grup criminal, tràfic d’éssers humans amb finalitats delictives i estafes continuades.

D’un dels domicilis escorcollats els mossos van alliberar una dona discapacitada, la qual una vegada alliberada va denunciar també maltractaments físics i, fins i tot, una temptativa d’abús sexual per part d’un home del clan. Arran de la documentació comissada els investigadors han descobert dues víctimes més, possiblement anteriors a la investigació policial en curs. A més, en el decurs dels escorcolls els agents van comissar material electrònic de consum (televisors, ordinadors i telèfons) i diversa documentació referent a la concessió de crèdits a les víctimes.

Els arrestats van passar a disposició judicial dijous 12 de juliol i el jutge va decretar l’ingrés a presó d’un d’ells, un altre ja havia ingressat a presó en el decurs de la investigació per causes penals anteriors i la llibertat amb càrrecs per a la resta de detinguts. Cal afegir que la dona rescatada pels mossos ha estat acollida per un servei de la capital catalana per al seu tractament com a víctima d’un delicte de tràfic d’éssers humans, tot tenint en compte el seu estat de total exclusió social i absoluta manca de recursos. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Port de Tarragona