Els Mossos d’Esquadra detenen un grup de grafiters per actes vandàlics al Metro de Barcelona

Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb TMB, han detingut aquesta setmana, en dues actuacions policials, cinc grafiters per intrusió a les instal·lacions ferroviàries, actes vandàlics i danys a vagons del Metro de Barcelona. La primera actuació, en la qual es van detenir quatre joves, va tenir lloc el 31 de juliol, a l’estació de la Línia 2 del Passeig de Gràcia, mentre que el cinquè detingut es va fer l’1 d’agost a la tarda a les cotxeres de Nou Barris. En tots dos casos, la cooperació i coordinació entre Mossos i la Unitat de Seguretat i Protecció Civil de TMB va ser clau per poder localitzar i detenir els presumptes autors.

La primera actuació va tenir lloc a l’estació de Passeig de Gràcia. Agents de la Unitat d’Investigació i de Seguretat Ciutadana de la comissaria de l’Eixample van detenir quatre joves, d’entre 22 i 30 anys, com a presumptes autors d’un delicte de danys a vagons de metro, valorats en més de 4.000 euros. La detenció es va efectuar la matinada del 31 de juliol amb la col·laboració del servei de seguretat de TMB, que va alertar els Mossos de la presència d’un grup de joves a les vies i que també va participar activament en la recerca i detenció dels grafiters.

Els fets van succeir al voltant de les 5 hores de la matinada, quan els combois estaven estacionats a les vies i encara no s’havia iniciat el servei de metro diari. Els vigilants van detectar un grup d’uns 10 joves que havien realitzat la intrusió a les instal·lacions ferroviàries i estaven pintant grafits en els vagons estacionats, motiu pel qual van alertar a la policia.

Efectius de Mossos d’Esquadra uniformats i de paisà es van adreçar a l’estació de Passeig de Gràcia quan els joves encara estaven a l’interior del metro. En adonar-se de la presència policia, es van donar a la fugida corrent a través de les vies per l’interior dels túnels. Els agents van poder fer un primer detingut en aquell moment, un home de 30 anys i nacionalitat britànica, però la resta del grup va aconseguir escapar.

Els agents, coordinats amb els responsables del Centre de Seguretat i Protecció Civil de TMB que visionava els joves pels túnels a través de les càmeres de seguretat, van poder seguir-los en la seva fugida, des de Passeig de Gràcia fins a La Monumental. Finalment, els agents de paisà els van localitzar en la confluència dels carrers Diputació i Sardenya però, en veure que havien estat descoberts, van reprendre la fugida. Els Mossos van detenir tres joves més, dos d’ells de nacionalitat espanyola, de 22 anys, i un altre de nacionalitat australiana, de 23 anys. Se’ls va intervenir 81 esprais.

La segona actuació va tenir lloc a les Cotxeres de Nou Barris el passat 1 d’agost, quan treballadors de TMB van alertar a la policia de la presència d’un grup de set persones encaputxades amb esprais de pintura. En aquest cas, els agents de Proximitat de la comissaria de Nou Barris van poder detenir un dels grafiters que havien fet pintades als vagons de metro i que van causar uns danys valorats, aproximadament, en 6000 euros. En aquest cas, es van comissar una trentena d’esprais.

Les dues investigacions continuen obertes per tal d’identificar i localitzar la resta de persones que van participar en els actes vandàlics.

Els detinguts van quedar en llibertat a l’espera que el jutge els citi a declarar com a presumptes autors dels delictes de danys i desobediència i resistència a l’autoritat.

14 detinguts per vandalisme al transport urbà durant el 2018

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra destina diàriament patrulles d’uniforme i de paisà per realitzar patrullatge preventiu de seguretat ciutadana, ordre públic i d’investigació al metro. Aquesta tasca es veu reforçada pel servei a les estacions i nodes del transport públic inclòs dins el Programa Operatiu Específic Antiterrorista, més altres serveis d’altres àrees especialitzades que també treballen en l’àmbit ferroviari.

Per part de Mossos d’Esquadra s’investiguen tots els actes de vandalisme denunciats pels operadors ferroviaris per tal d’identificar-ne i, en cas de la comissió de delicte, detenir els autors. Coordinadament amb els operadors ferroviaris i l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), s’estan implementant accions per reduir i fer front als actes de vandalisme i intrusió dels grafiters, que han adquirit des del 2017 un caire cada cop més violent. L’objectiu és combatre aquest fenomen que comporta greus perjudicis al servei de transport amb afectació a treballadors i usuaris, i importants pèrdues econòmiques

Al llarg del 2018, s’han fet 14 detencions per intrusions i actes vandàlics en l’àmbit ferroviari. S’han identificat i denunciat 25 persones per causar danys fent grafits al transport públic i per 4 s’han emès odres de detenció i recerca.

Port de Tarragona