La Policia Nacional deté tres mafiosos russos a Marbella durant una reunió per planejar un assassinat

Instantánea de la detención de uno de los súbditos rusos. / CNP

Agents de la Policia Nacional han detingut a Marbella a tres Vor v Zakone (membre de la màfia russa) en un nou cop al crim organitzat. Els arrestats pretenien reestructurar l’organització desmantellada el passat mes de juny quan van ser detingudes 129 persones, entre elles set Lladres en Llei, en l’anomenada operació «Kus». Van ser detinguts quan mantenien una reunió per, presumptament, concretar l’assassinat d’un important membre d’un clan rival i demostrar la fortalesa de l’organització a Europa. Un d’ells està considerat pels investigadors com el número tres a nivell mundial de la màfia russa. Tots ells han ingressat a la presó com a presumptes autors de temptativa d’homicidi, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

«Lladre a Llei» detectat a Marbella

La investigació va començar el passat mes de juliol. Agents especialitzats en la lluita contra el crim organitzat van detectar a Marbella la presència de diverses persones vinculades a un dels Vor v Zakone -lladre a Llei- més importants d’Europa. Els agents coneixien aquesta persona ja que es tractava d’un dels màxims responsables que, des de Lituània, dirigia l’organització desmantellada el passat mes de juny quan es van arrestar 129 persones, entre elles set Lladres en Llei, en l’anomenada operació «Kus «. Des d’allà donava les ordres als diferents clans i fins i tot exercia de jutge davant les disputes que sorgien pel control i repartiment de les modalitats delictives i del territori.

Era tal el seu poder que els agents van constatar que, després de l’intent d’assassinat d’un Lladre de Llei a València avortat per la Policia Nacional amb la detenció del sicari, va ordenar als líders establerts a Espanya a desplaçar-se fins Lituània per resoldre els problemes entre els clans. Així va aconseguir evitar una guerra entre ells i no aixecar sospites davant els investigadors de crim organitzat.

Infraestructura per als grups criminals

Els policies van seguir els seus moviments per Marbella i van detectar que s’envoltava d’un nombrós grup de persones que l’acompanyaven contínuament. Cada un exercia un paper diferent ja que existia personal encarregat de proporcionar seguretat i contra vigilàncies a les reunions, fins subjectes dedicats a obtenir la infraestructura necessària per a la resta dels criminals. Durant la investigació es van detectar apartaments i habitacions d’hotel, totes elles a nom de terceres persones, a disposició de l’organització.

Després de diverses gestions, els agents van determinar que l’estada dels investigats a la Costa del sol estaria relacionada amb el control de les activitats criminals a Europa. Concretament pretenien reestructurar i implantar novament l’organització que havia quedat totalment desmantellada després de l’operació policial del passat mes de juny i, d’aquesta manera, apuntalar la seva hegemonia en el món criminal.

Reunions o Shodkas

Durant la investigació es va poder determinar que, a més del repartiment del territori, els criminals estaven presumptament planificant l’assassinat d’un destacat membre d’un clan rival que pretenia assentar-se a Espanya.
Per a això van concertar una reunió -o Shodka- a la qual anaven a assistir els líders de diferents organitzacions, ja que ells són les úniques persones amb capacitat per prendre una decisió d’aquest tipus. Amb aquesta mort pretenien avisar altres clans de la fortalesa que l’organització segueix tenint a Europa.

En les diferents reunions, els agents van identificar el paper de cada investigat pels patrons de conducta i el respecte que es professaven entre ells, i van determinar que l’Vor v Zakone que va iniciar la investigació l’acompanyaven dues persones més amb, almenys, el mateix nivell jeràrquic. Es tractava de dos líders criminals de clans georgians que durant els últims anys han controlat les organitzacions criminals d’origen rus. Un d’ells està considerat, segons els investigadors, el número tres a nivell mundial de la màfia russa.

Imminent execució d’un membre rival

Finalment, els investigadors van detectar que havien planificat un Shodka en què s’anaven a reunir tots els Lladres en Llei detectats i, amb les corresponents autoritzacions de la Fiscalia Especial Anticorrupció i del Jutjat d’Instrucció número 2 de Terrassa, es va posar en marxa el corresponent dispositiu operatiu. Tot això davant la imminència que es donés l’ordre per a l’execució d’un membre del clan rival.

Després de la seva detenció, els agents van practicar tres registres domiciliaris en què es va intervenir nombrosa documentació i diversos suports informàtics amb informació que serà degudament analitzada. També es van localitzar documents falsos de Polònia i d’Ucraïna a nom dels investigats. Els tres Vor v Zakone han ingressat a la presó sense fiança.

Port de Tarragona