La Guàrdia Civil denuncia la pesca de tonyines des d’una embarcació recreativa durant la veda, a l’Hospitalet de l’Infant

La Guàrdia Civil han denunciat al port de l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona) a un pescador recreatiu, per capturar amb mort diversos exemplars de tonyina vermella en època de veda. Amb motiu de les diferents queixes dels professionals dedicats a la pesca de la tonyina vermella a la zona costanera de Tarragona, el Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil (SEMAR) va establir un equip especialitzat en la vigilància d’activitats il·lícites relacionades amb la pesca il·legal de aquest producte.

Arran dels diferents operatius establerts i després de diverses informacions que apuntaven que pescadors recreatius poguessin utilitzar ports no autoritzats per a la descàrrega de les captures de tonyina vermella, sobre les 22 hores de dijous, al port de l’Hospitalet de l’Infant, van observar com una embarcació recreativa amb base en aquest port atracava, descarregant el patró de l’embarcació dues neveres portàtils introduint-les en el maleter d’un vehicle estacionat al moll.

Davant aquesta circumstància, els agents es van dirigir al patró per preguntar pel contingut de les neveres, oferint unes respostes incoherents que va fer sospitar als agents que podria haver realitzat alguna activitat il·lícita, pel que van procedir a la inspecció del contingut de les neveres, descobrint en el seu interior diverses parts de tonyina vermella trossejat, mancats de cap, vísceres i cua, previsiblement amb la intenció de introduir-lo en la cadena alimentària burlant els controls administratius i comercialitzar fora de les vies legals, sense control sanitari ni de traçabilitat.

Per aquest motiu es va procedir a confeccionar acta-denúncia contra el patró de l’embarcació per infracció a la Llei 3/2001 de Pesca Marítima de l’Estat, amb motiu de la tinença i descàrrega d’exemplars de tonyina vermella en època de veda, procedint a la confiscació dels exemplars capturats, que en no poder-se certificar com a apte per a consum humà va ser eliminat com a residu orgànic.

La captura d’aquesta espècie es troba prohibida per ser un període de veda segons Resolució de 25 de juny de 2018 de la Direcció general d’Ordenació Pesquera per estar pròxim a esgotar-se les quotes anuals permeses durant el 2018; no obstant si que està permesa la pesca recreativa amb canya, però ha de ser sempre sense mort, retornant els exemplars capturats al medi marí. La tonyina vermella disposa d’un Pla de recuperació específic al Mar Mediterrani per fer front a la reducció d’exemplars d’aquesta espècie.

Port de Tarragona