Els Mossos desarticulen una banda que robava cotxes per encàrrec i modificava bastidor i matrícules a una casa de Tarragona

Mossos d’Esquadra han detingut vuit persones com a presumptes autors de 68 sostraccions de vehicles, informa el cos policial. La investigació la va iniciar a finals de gener de 2017 la Unitat Central de Tràfic Il·lícit de Vehicles que va tenir coneixement de la recuperació de diferents turismes al port de Gènova (Itàlia) i al de Sète (França), que havien estat sostrets a la demarcació de Barcelona.

Les primeres gestions van posar els investigadors sobre la pista d’una organització criminal que lideraven dos germans d’origen magribí -un dels quals estava establert a Barberà del Vallès (Barcelona) i l’altre a cavall de Málaga, Cádiz i el nord d’Àfrica- especialitzada en la sostracció de furgonetes d’una determinada marca i en turismes d’altres dues marques. Arran de les confiscacions inicials, els investigats van començar a traslladar els vehicles robats pel port d’Algeciras.

L’organització duia a terme els robatoris sota demanda. El líder, assentat a Barberà del Vallès, rebia “la comanda” del seu germà on quedava especificada la marca i el model i, en ocasions, fins i tot el color. Juntament amb altres membres de l’organització establerts a Catalunya, s’encarregava de buscar un vehicle d’aquelles característiques. Un cop localitzat, enviaven des del nord d’Àfrica a un “conductor” perquè transportés el vehicle robat cap a aquest continent.

L’organització investigada, que actuava de nit, utilitzava moderns dispositius electrònics per accedir al vehicle, posar-lo en marxa i copiar-ne les claus. Per evitar que els detectessin utilitzaven diferents metodologies a l’hora de traslladar els vehicles robats fins a la destinació final: en ocasions els transportaven immediatament després de sostreure’ls, sense alterar cap element identificador del vehicle i aprofitaven el fet que el titular desconeixia que havia estat víctima del robatori i, per tant, no hi havia cap denúncia interposada. Altres vegades substituïen les matrícules originals del vehicle sostret per unes altres que tampoc tenien assenyalaments a les bases de dades policials i traslladaven el vehicle també la mateixa matinada del robatori. Un altre procediment que utilitzaven, en aquest cas més elaborat, consistia en traslladar els cotxes robats fins a una casa situada a Tarragona, on alteraven els elements identificadors com el número de bastidor i les plaques de matrícula.

A finals del mes de maig d’enguany es van dur a terme diversos escorcolls a Barberà del Vallès i Tarragona i es van localitzar dispositius OBD (es poden utilitzar tant per a la modificació com a la programació de paràmetres del vehicle com per a la configuració i la codificació una nova clau) aparells electrònics utilitzats per configurar claus verges i dispositius per manipular els panys sense ocasionar danys. En aquell moment també es van detenir vuit dels investigats a Mataró, Sabadell, Barberà, Barcelona, Tarragona i Figueres, dos dels quals van ingressar a presó i dos membres que ja estaven a presó pels mateixos fets en el moment de les detencions.

Els investigadors han pogut atribuir 68 fets delictius de robatori / furt d’ús de vehicles o d’apropiació indeguda als investigats. Aquests delictes en ocasions han estat connexos amb delictes de falsificació documental dels elements identificadors del vehicle.

Port de Tarragona