Confisquen 45 tones de tonyina congelada a Barcelona i altres tres províncies, per frau als consumidors

La Guàrdia Civil ha confiscat un total de 45 tones de tonyina congelat a les províncies de Barcelona, ​​Alacant, Cartagena (Múrcia) i La Corunya. L’operació contra el frau en el comerç de tonyina congelat s’ha saldat de moment amb quatre persones investigades -d’entre 49 i 59 anys-, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública, frau als consumidors i falsedat documental. S’enfronten a penes d’un a quatre anys de presó, així com a possibles sancions administratives.

L’operació, que compta amb la col·laboració de Interpol i Europol, es va iniciar el passat mes de gener per agents del Servei de Protecció de la Natura -SEPRONA- de la Comandància d’Alacant. En una primera inspecció, la Guàrdia Civil immobilitza 10 tones de tonyina de l’espècie tonyina peus grans -thunnus obesus- per no disposar de la traçabilitat necessària per a la seva comercialització.

Durant una inspecció posterior, la Guàrdia Civil localitza en un altre establiment majorista diversos lots de tonyina congelat d’aleta groga -thunus albacares-, sense certificar el seu origen ni el sistema emprat per a la seva congelació. Els agents van poder comprovar que aquesta empresa trossejava les tonyines, i posteriorment els distribuïa com peix descongelat o elaborat amb additius.

Després de nombroses indagacions, la Guàrdia Civil esbrina l’origen del peix, que se situava a l’oceà Atlàntic. El Seprona, amb l’ajuda de la Xarxa Europea de Frau Alimentari de la Comissió Europea, va poder determinar que els vaixells utilitzats no disposaven d’un sistema de congelat per immersió en salmorra adaptat a la nova legislació. I és que per poder comercialitzar-per al consum humà, el peix ha de ser congelat a temperatures inferiors a -18º C.

Aquests vaixells, dedicats a proveir a empreses conserveres, destinaven el sobrant de les captures al mercat clandestí. Diverses distribuïdores compraven aquest tonyina a un preu molt per sota del valor per captures fresques. Igualment van participar en el frau altres tres empreses així com de tres armadors dels vaixells de captura, de nacionalitat francesa, salvadorenca i panamenya.

El SEPRONA va esbrinar que, després de descongelar les partides de tonyina, els empresaris processaven la carn amb additius que injectaven en quantitats molt superiors a les recomanades. L’objectiu dels investigats era aconseguir que la tonyina tractat tingués un aspecte similar a la tonyina fresc, amb un clar engany al consumidor. El frau es consumava quan aquest peix destinat a conserva, el valor no arriba als tres euros per quilo, es posava a la venda com fresc per quantitats de fins a 14 euros per quilo.

L’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició ha emès diversos informes alertant del risc per a la salut pública que pot generar el consum d’aquest tonyina amb processos irregulars de congelat. L’operació continua oberta i no es descarten noves actuacions.

Port de Tarragona