Detinguda una banda especialitzada en robatoris a domicili que va agredir una dona de 90 anys i va fugir de dos controls policials

Els Mossos d’Esquadra de Manresa han detingut cinc homes, tres de nacionalitat xilena i dos de nacionalitat cubana, d’edats compreses entre els 17 i els 28 anys, com a presumptes autors de tres robatoris amb força en domicilis, un robatori a interior de vehicle, un robatori violent, per pertinença a grup criminal i per atemptat a agents de l’autoritat.

La investigació es remunta a l’1 d’agost d’enguany quan els Mossos van detectar l’activitat d’un grup especialitzat en els robatoris amb força a domicili, que actuaven a les comarques de la Catalunya Central i que es desplaçaven amb un tot terreny de lloguer. Fruit de la intel·ligència policial i de les indagacions que els agents van dur a terme els dies posteriors van poder identificar els lladres i acreditar la seva activitat delinqüencial, a més d’ubicar el domicili on hi guardaven els objectes sostrets prèviament.

La investigació va constatar que havien comès tres robatoris amb força en habitatges de les localitats de Seva, Sant julià de Vilatorta i a la urbanització de Pineda de Bages, a Sant Fruitós de Bages. En aquesta urbanització també van cometre un robatori violent el dia 8 d’agost. A banda, també van consumar un robatori a l’interior d’una furgoneta a Platja d’Aro. Tots aquests fets delictius els van dur a terme entre els dies 1 i 8 d’agost.

Actius i ràpids

El fet que cometessin tots aquests robatoris en el lapse d’una setmana posava de relleu que es tractava d’un grup molt actiu. Un dels motius pels quals operaven amb aquesta assiduïtat té a veure amb el fet que el seu objectiu principal era cometre molts robatoris amb poc temps i després abandonar el país ràpidament amb la finalitat d’eludir qualsevol acció policial o judicial. En aquest sentit els investigadors tenien clar que el seu marge d’actuació era limitat i que els calia resoldre la investigació en poc temps, abans que aconseguissin abandonar el país.

En el decurs de la investigació els agents van constatar que els lladres ocultaven part del botí obtingut en els robatoris en un domicili de Badalona, que feien servir com a magatzem.

Tot i que els arrestats estaven especialitzats en els robatoris amb força no dubtaven en usar la violència si els era necessari per consumar-ne algun. És en aquest context que van dur a terme un robatori violent del dia 8 d’agost en una casa de la urbanització Pineda del Bages: a l’interior de l’habitatge hi havia una dona de 90 anys amb la qual no van dubtar en actuar amb contundència per apropiar-se de les joies que duia en aquell moment. Com a conseqüència d’això la víctima va ser atesa per ferides que, malgrat no revestien de molta gravetat, tenien associat un component intimidatori, agreujat pel fet que es tractava d’una dona d’edat avançada.

Després que els lladres cometessin aquest robatori i donat que els investigadors hi estaven al damunt, es va posar en marxa un dispositiu policial que perseguia la seva detenció in fraganti. Quan els lladres es van adonar que hi havia un control policial van reaccionar de manera evasiva: no van dubtar en saltar-se el control i van intentar atropellar a dos agents. En aquest moment van iniciar una fugida, amb velocitats superiors a 200 km/h, durant la qual van posar en risc a altres conductors. Els lladres van abandonar el vehicle a Santa Coloma de Gramenet, en una zona propera al domicili que tenien a Badalona.

A les 13:15 hores del dia 9 d’agost els investigadors van localitzar i detenir els lladres a les rodalies del pis de Badalona en el moment que marxaven amb maletes.

Durant l’entrada i escorcoll que es va fer el mateix dia 9 al pis de Badalona els agents hi van trobar objectes i indicis que els incriminaven en els robatoris i part del material que havien sostret a les víctimes: joies com rellotges, anells, cadenes o arracades, dispositius electrònics o roba i complements. També es va intervenir la roba que duien per a cometre els fets i eines que havien utilitzat. Els arrestats majors d’edat van passar a disposició judicial i el jutge de guàrdia de Badalona va decretar ingrés a presó.

Port de Tarragona