Deu detinguts a una banda que robava claus, les duplicava i després entrava a domicilis per robar

Foto: Mossos

Els Mossos d’Esquadra han detingut set homes i tres dones de nacionalitat colombiana, d’edats compreses entre els 23 i 57 anys, que formaven un grup criminal especialitzat en robatoris a domicilis amb claus falses. Els deu arrestats són presumptes autors de delictes d’organització criminal i robatoris amb força a domicilis. Les detencions es van produir a diferents punts de Barcelona, i a l’Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Palau i Solità i Plegamans.

La investigació es va iniciar a finals de març de 2018 quan efectius de la comissaria de Sants-Montjuic van detectar alguns dels investigats al districte. Durant aquests mesos els investigadors van posar el focus sobre diferents persones d’origen colombià que estaven especialitzades en cometre robatoris amb força a domicilis.

Arran d’aquestes indagacions es va poder detectar que el modus operandi que utilitzava el grup criminal era el conegut com el de la “clau falsa”. Concretament, triaven víctimes d’origen xinès que habitualment regentaven algun tipus de negoci de restauració. Desprès de fer vigilàncies de les seves rutines aconseguien sostreure i duplicar les claus dels domicilis d’aquestes persones, per posteriorment retornar-les d’on les havien tret sense que les víctimes se n’adonessin.

Posteriorment els lladres feien seguiments per tal d’esbrinar el domicili de les víctimes. D’aquesta manera, en dies posteriors els lladres podien accedir als respectius domicilis sense haver de forçar ni emprar violència a les portes i accessos. Per dur a terme aquests robatoris, els grup vigilava i seguia els seus objectius durant diversos dies. Cal destacar l’alt nivell de professionalització que tenia el grup en les seves tasques prèvies.

Els mossos que han dut a terme aquesta investigació han aconseguit acreditar la participació dels detinguts en vuit robatoris amb força a domicilis de Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, el Prat de Llobregat, Gavà, a més de tretze robatoris més en grau de temptativa per la realització d’actes preparatoris, a més del de pertinença a organització criminal.

En les entrades als domicilis dels detinguts, els agents van intervenir un total de 4080 euros, una dotzena de rellotges, més d’una trentena de jocs de clau. una dotzena de joies d’or i bosses de mà d’alt standing. Bona part d’aquests efectes s’ha pogut retornar a les víctimes dels robatoris.

Els deu detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar l’ingrés a presó de quatre d’ells i va deixar en llibertat amb càrrecs els altres sis. Amb aquestes detencions els investigadors donen per desarticulat aquest grup criminal.

Port de Tarragona