Operació internacional de la Policia per detenir a Guatemala a dos ciberperseguidors que van portar a intentar suïcidar-se a un menor a Catalunya

La Policia Nacional han evitat el suïcidi d’un menor d’edat que estava sent assetjat sexualment a través d’Internet, informa aquest cos en un comunicat. Una operació internacional entre agents espanyols, el Homeland Security Investigation (HSI) dels Estats Units i la policia de Guatemala ha permès la detenció de dues persones que ciberacosaban a desenes de joves a tot el món. Els dos arrestats contactaven amb els menors a través d’Internet des de Guatemala i, després de guanyar la seva confiança, els sol·licitaven material pornogràfic de si mateixos. Amb el pas del temps, els joves havien d’enviar imatges més explícites provocant un estat d’ansietat i una pressió que porto a un d’ells a manifestar la seva intenció de suïcidar-se, sent localitzat pels agents de la Policia Nacional en una localitat catalana.

Cooperació internacional

La investigació va començar al mes de setembre del passat any. El Homeland Security Investigation (HSI) dels Estats Units va localitzar una comunicació entre un menor d’edat i un perillós assetjador sexual en la qual la víctima manifestava la seva intenció de suïcidar-se per la pressió a què estava sent sotmès. Els agents nord-americans van detectar que el presumpte autor residia a Guatemala comunicant el fet a les autoritats d’aquest país.

Posteriorment, els agents de la Policia Nacional especialitzats en ciberdelinqüència rebien una comunicació urgent des de la Fiscalia que investiga els delictes contra els menors d’edat a Guatemala. La víctima que pretenia acabar amb la seva vida residia a Espanya i era necessària la seva urgent localització. Després ràpides gestions, en poques hores es esbrinava la identitat del menor i que residia en una localitat de Catalunya.

Comportament «rar» del menor

Els policies es van traslladar fins a la zona i van realitzar un minuciós treball «a peu de carrer» fins a aconseguir la seva localització i així evitar el seu suïcidi. La mare del menor va manifestar als agents que havia notat un comportament anormal en el seu fill si bé no sabia que fos tan greu el problema que tenia.

Aquest mateix dia, i després de posar en protecció al menor, s’informava a la Fiscalia de Guatemala de la veracitat dels fets. En aquest país es va procedir a l’entrada i registre del domicili del presumpte assetjador sexual, que finalment van resultar ser dues persones, tot i que tots dos van fugir davant la presència policial. En el registre de l’habitatge es va descobrir l’existència de diverses desenes de víctimes en diversos països del món.

Mesos després, el menor va tornar a ser assetjat sexualment a través d’Internet. La vigilància familiar va propiciar que comuniquessin el fet ràpidament als especialistes espanyols que, al seu torn, van remetre la informació a la policia de Guatemala en tractar-se dels mateixos individus. En aquesta ocasió van ser localitzats i detinguts al país centreamericà, sent decretat el seu ingrés a la presó.

Port de Tarragona