Policia Nacional i FBI aconsegueixen detenir a Huelva a un hacker que robava dades de targetes de restaurants de tot el món

Policia Nacional, en col·laboració amb l’FBI, ha detingut a la província de Huelva a un ciutadà de nacionalitat ucraïnesa i 30 anys d’edat com a presumpte responsable de sofisticats ciberatacs a nivell mundial informa la Policia espanyola. L’arrestat és considerat un dels líders de l’organització criminal coneguda en l’àmbit de la ciberseguretat com «FIN7», dedicada a l’execució d’atacs informàtics contra companyies dels sectors de la restauració, hostaleria i jocs. Juntament amb altres membres d’aquest grup criminal, duria a terme atacs informàtics contra empreses de restauració principalment d’Estats Units i Regne Unit. Vulneraven els sistemes informàtics de les companyies i obtenien les numeracions de les targetes usades en els terminals punts de venda (TPV).

El ciberatac es realitzava mitjançant l’enviament d’un correu electrònic de phishing que contindria un adjunt, generalment un fitxer de MS Office amb càrrega maliciosa. La víctima, en obrir el fitxer adjunt, iniciaria un procés de descàrrega d’un programari maliciós des d’un servidor que s’utilitza per al control remot dels sistemes de la companyia víctima. El programari d’accés remot utilitzat es denominava Carbanak, programari adquirit en mercats clandestins dels desenvolupadors d’aquest.

Mitjançant l’ús d’aquest complex framework, els atacants aconseguirien no només el robatori de dades i la transferència d’arxius des de la víctima sinó també la persistència en l’accés. Utilitzant aquest procés, l’organització hauria atacat a més de 100 companyies en què ha robat les dades de milions de targetes bancàries que posteriorment venien en fòrums de carding. La investigació, que continua oberta, es va iniciar com a conseqüència d’una Comissió Rogatòria Internacional emesa per les autoritats dels Estats Units i una ordre internacional de detenció. Els agents van localitzar el buscat en una localitat de Huelva on gaudia d’uns dies de vacances i van procedir al seu arrest.

Port de Tarragona