La Policia Nacional destapa un frau a la Seguretat Social de cinc milions d’euros en 41 empreses de Barcelona

Policia Nacional i Tresoreria General de la Seguretat Social, han desenvolupat descobert la implicació de 22 persones en un presumpte frau a la Seguretat Social a la província de Barcelona que estaria relacionat amb 41 empreses i destapant un frau de gairebé cinc milions d’euros. Les investigacions van començar a principis de l’any 2018, en ser remesos successivament diferents escrits-denúncia per part de la Tresoreria General de la Seguretat Social. En la documentació es detallava les diferents formes de defraudació utilitzades per diverses persones i empreses de la província de Barcelona.

Els agents han revisat i analitzat nou expedients relatius a 41 empreses «grans deutores», constatant la implicació dels 22 investigats en delictes contra la Seguretat Social (frau de cotitzacions), falsedats documentals, frustració a l’execució i estafa.

Els responsables de la comissió dels delictes han resultat ser, principalment, els administradors i socis de les societats investigades, però també persones que actuaven com els seus «homes de palla» o «mers testaferros» que estaven sota les ordres dels responsables reals. Aquestes persones eren, en alguns supòsits, familiars directes dels primers o treballadors de la pròpia empresa en connivència amb el patró. Es trobaven sota l’amenaça que era l’única manera de reflotar l’empresa i, per tant, de mantenir el seu lloc de treball.

Durant la investigació s’han realitzat els corresponents informes patrimonials de les persones i empreses implicades i dels seus entorns més proper, aconseguint aflorar béns que havien tractat de ser ocultats per evitar les accions executives dels creditors, simulant amb això una situació d’insolvència. Tot això s’ha posat en coneixement del jutjat competent i de la Tresoreria General de la Seguretat Social per a la trava dels béns.

Aquestes empreses, que eren deutores amb la Seguretat Social per impagament d’assegurances socials i que en alguns exercicis fiscals van superar la quantia dels 50.000 euros, se succeïen trasvasándose els treballadors i mitjans productius. Alhora, es detecta que hi ha contra-facturació entre elles abans de succeir-se i que tenen els mateixos clients als quals es facturen amb empreses que no estan donades d’alta en Seguretat Social o que estan al corrent amb aquest Organisme. D’aquesta manera, es dificultava la tasca recaptatòria de la Seguretat Social, ja que eviten l’embargament de crèdits que la deutora tingui amb aquests clients.

Anàlisi de les formes de defraudació

Per tal d’eludir el pagament de les quantitats degudes i frustrar les legítimes aspiracions de cobrament de la Tresoreria, s’han detectat al llarg de la investigació diversos modus operandi: creació successiva de societats mercantils, creació dolosa de «Grups d’Empreses», creació d’entramats empresarials, successives transmissions de la titularitat dels béns, maniobres d’ocultació de béns, venda il·lícita o anticipada dels mateixos per tal d’ocultar-los o entorpir la tasca recaptatòria de la TGSS i, finalment, falsificacions de certificats d’estar al corrent en el pagament amb la TGSS. Aquestes últimes eren realitzades per part de les empreses subcontractades per altres per tal de cobrar les factures o certificacions d’obra corresponent i, així, evitar l’embargament per part de l’esmentat organisme públic.

La constant coordinació i col·laboració amb la Tresoreria General de la Seguretat Social ha fet possible i efectiva aquesta operació policial i la lluita que es porta a terme des dels diferents organismes per eradicar aquesta tipologia delictiva.

És significatiu que alguns dels responsables que han resultat implicats en aquesta operació han reincidit en la seva conducta presumptament delictiva, ja que van ser investigats en anys anteriors a la Secció d’Investigació de la Seguretat Social per fets semblants o similars als exposats.

Finalment, també s’han detectat casos de subcontractes en els quals, per tal d’aconseguir les mateixes o cobrar les factures o certificacions d’obra corresponents, les empreses contractades i deutores a la TGSS falsificaven els certificats d’estar al corrent amb aquest organisme per presentar-los a les empreses contractistes.

Port de Tarragona