Set detinguts en una operació de Mossos que ha destapat un complicat entramat empresarial que ha defraudat més de cinc milions d’euros

Els Mossos d’Esquadra han detingut set persones que presumptament  formaven part de l’entramat d’un grup familiar empresarial dedicat a pràctiques il·lícites amb el qual haurien defraudat cinc milions d’euros. En l’operació es van dur a terme cinc entrades i perquisicions, una de les quals en un domicili particular, i també en dues empreses, un despatx professional i un bufet d’advocats. Les entrades es van realitzar amb la participació d’inspectors de la Seguretat Social. Els detinguts estan investigats pels delictes d’alçament de béns, falsedat comptable, administració deslleial, suborn, delictes contra la Seguretat Social i blanqueig de capitals.

La investigació de la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics va començar a principis de l’any 2017, arran de la investigació de l’activitat econòmica del Club Patí Vic. Les indagacions policials van posar de manifest una sèrie d’irregularitats econòmiques en el marc d’un concurs mercantil vinculat a un grup empresarial de caràcter familiar.

En una investigació econòmica posterior, resultat de l’anàlisi de la documentació que van fer els agents, es va poder identificar un grup d’empreses en concurs de creditors per mitjà de les quals -amb la conxorxa del propi administrador judicial i un auditor comptable- s’havien falsejat dades comptables per simular una situació d’insolvència fictícia per evitar d’aquesta manera fer front als seus creditors, entre els quals s’hi trobava la Seguretat Social.

L’arquitectura per dur a terme l’activitat delictiva consistia en la creació d’una nova societat darrera de la qual hi havia dos testaferros. Derivaven els actius de les societats en concurs cap a la societat de nova creació amb l’ús de tècniques de maquillatge comptable i falsificació de la comptabilitat empresarial

D’aquesta forma es simulaven compres de mercaderies inexistents, s’adjudicaven béns per concurs de forma adulterada, es desviaven diners per fer front al pagament de préstecs particulars o es transferien actius a comptes corrents vinculats fruit de la venda dels actius de les societats en concurs.

El dispositiu policial, coordinat amb el Jutjat d’instrucció núm. 2 de Vic i la Fiscalia de Manresa, es va dur a terme el 3 d’octubre a les localitats de Vic, Rubí, Barcelona i Manlleu. En el decurs de l’operatiu els agents van arrestar set persones, totes de nacionalitat espanyola, entre els quals hi havia tres empresaris, un testaferro, un auditor i un administrador concursal.

En el transcurs de les actuacions policials s’han realitzat més de vint declaracions testificals i s’ha establert la incriminació de quatre persones més en qualitat de denunciats, a més del bloqueig patrimonial de diversos comptes corrents i vuit propietats immobiliàries. Després de passar a disposició judicial tots els arrestats van quedar en llibertat amb càrrecs.

Port de Tarragona