Onze detinguts i set pisos escorcollats a Barcelona en una operació policial contra el tràfic de drogues sintètiques

Els Mossos d’Esquadra han detingut onze persones en la desarticulació de  dues branques d’una organització criminal establerta a Barcelona dedicades al tràfic de drogues sintètiques, especialment pel que fa a la metamfetamina en cristall i en pols, informa la Policía catalana. Entre els detinguts hi ha els principals caps dels dos grups criminals i en l’actuació policial es van escorcollar sis pisos de l’Eixample i un a Sants.

La investigació es va iniciar després que els mossos tinguessin coneixement que un pis de l’Eixample s’hauria convertit en un punt de distribució de drogues. Després de diverses vigilàncies, els agents van constatar que diverses persones acudien, en patinet elèctric, al domicili per comprar la droga, especialment metamfetamina. El fet que utilitzessin el patinet els possibilitava una major mobilitat i maniobrabilitat en el cas que detectessin alguna patrulla policial. Fruit de les indagacions policials es va identificar el grup de persones que podria estar al darrera d’aquesta activitat delictiva.

Els agents van constatar que cadascuna d’aquestes persones tenia unes tasques assignades, com ara comprar la mercaderia, facilitar els contactes amb els compradors, realitzar tasques de vigilància i transport, així com cercar nous subministradors i clients a qui distribuir les substàncies estupefaents.

El grup estava estructurat amb un engranatge consolidat que liderava el principal investigat i principal subministrador del qual depenien les dues branques de l’organització, amb els seus caps respectius. Els investigats tenien rols perfectament definits que es repartien diverses tasques de l’activitat il·lícita: preparació de la mercaderia, aconseguiment de nous compradors, a més de vigilància i transport.

Els membres del grup traficaven principalment amb metamfetamina, amb quantitats que anaven des dels 20 o 50 grams fins al centenar, amb un valor al mercat negre que podia oscil·lar entre els 7.000 o 8.000 euros. Els receptors de la droga la distribuïen, al seu torn, als consumidors finals.

De tota manera, en el decurs de la investigació els policies van constatar que el preu final per gram de metamfetamina al mercat il·lícit podia variar en funció de la qualitat de la substància pel que fa a la grandària dels cristalls i de com s’havia tallat amb d’altres productes. A més grandària, més qualitat. I en aquest sentit el preu podia anar des dels 50 euros / gram als 125. Cal destacar que les substàncies amb les que traficava l’organització estan relacionades a un consum eminentment recreatiu i, per tant, molt vinculades a l’àmbit de l’oci nocturn de Barcelona.

El dia 8 d’octubre es van dur a terme cinc entrades i escorcolls en pisos ubicats al districte de l’Eixample i una al de Sants que es van fer de manera simultània, i dues més tard, en domicilis que pertanyien als líders de cadascuna de les branques de l’organització, també localitzades a l’Eixample.

Es dona la circumstància que en el domicilis els agents hi van trobar el cap de l’organització que havia preparat les maletes i que estava saltant pel balcó d’una de les habitacions que donava a un pati interior fins arribar a un safareig on estava llençant possibles substàncies estupefaents per l’aigüera.

En el decurs de l’operatiu els agents van arrestar onze persones, d’edats compreses entre els 30 i els 50 anys, de nacionalitats espanyola, brasilera, dominicana i francesa. Es van intervenir 1432,41 grams de metamfetamina, 85,24 de cocaïna, 3741,66 d’èxtasi (MDMA) i 513,32 de GHB (èxtasi líquid). El valor al mercat il·lícit de la droga comissada és de 188.168 euros. A banda els investigadors en el decurs de l’operatiu van intervenir 3870 euros en efectiu, onze bàscules de precisió, tres dels patinets que feien servir per transportar la droga fins als domicilis dels compradors i diverses ampolles i bosses per a preparar les dosis.

Els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a cinc d’ells i llibertat amb càrrecs per a la resta.

Port de Tarragona