Sis detinguts a Múrcia per la col·locació d’artefactes explosius en infraestructures, relacionats amb un jove anarquista detingut al juny

La Policia Nacional han desenvolupat un dispositiu a Múrcia en què s’ha detingut sis persones a les quals se’ls acusa dels presumptes delictes de tinença, dipòsit i tràfic d’explosius així com un altre d’estralls. Un gran nombre de les seves accions amb artefactes explosius es van produir contra torres elèctriques, dipòsits d’aigua, edificis i infraestructures i en ocasions prop de vies de comunicació i zones residencials.

Aquesta operació es materialitza com a conseqüència d’una detenció i la posterior entrada i registre, que es va dur a terme al juny d’aquest mateix any a la localitat de Molina de Segura (Múrcia), en la qual es va arrestar a un jove d’ideologia anarquista per l’elaboració i col·locació de fins a nou artefactes explosius en polígons industrials en desús. En aquesta ocasió es van intervenir 25 quilograms de precursors amb capacitat explosiva, concretament nitrat amònic de grau explosiu, averiguándose també que el detingut duia a terme la confecció dels artefactes així com la barreja dels elements, en un taller en el seu propi domicili.

A la segona part de l’operatiu, culminada ara, les indagacions portades a terme pels investigadors han permès aclarir la participació, en la preparació i col·locació d’artefactes explosius, de sis persones -de edats compreses entre els 21 i els 27 anys- tant en les passades nou accions per les quals es va produir l’operació del mes de juny com en altres vint més, executades a la mateixa zona però contra altres objectius.

Intercanviaven instruccions per a la confecció dels artefactes

El modus operandi utilitzat en la comissió d’aquests fets ha estat sempre el mateix, usant com a agents explosius pólvora negra i cloratita, sent els contenidors utilitzats bombones de butà i extintors, que actuaven també com a metralla.

Les investigacions han demostrat que aquests individus posseeixen coneixements en el camp de la fabricació i manipulació d’explosius, i així en les seves comunicacions intercanviaven consells i instruccions per a la confecció dels mateixos.

Aquestes persones van cometre presumptament les seves accions contra infraestructures com dipòsits d’aigua potable, torres elèctriques, edificis, naus i fàbriques; produint-alguna d’aquestes en les proximitats de l’autovia A-30 i de zones residencials, suposant un greu risc per a les persones i destrucció sobre les coses.

La investigació s’ha dut a terme sota la supervisió del Jutjat d’Instrucció número 2 de Molina de Segura (Múrcia), que ha decretat l’ingrés a presó eludible sota fiança per a tres d’ells.

Port de Tarragona