Detenen 19 components d’una xarxa que clonava targetes de crèdit i que dirigia un condemnat per finançar l’11-S

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització presumptament dedicada a la falsificació i clonació de targetes. El grup estava liderat per un individu que va ser condemnat per finançar els atemptats de l’11-S a Nova York utilitzant el mateix procediment de falsificació de targetes. Els arrestats van intentar defraudar 5.000.000 d’euros en caixers automàtics i establiments comercials encara que només van poder consumar un frau de 500.000 euros. Han estat detingudes 19 persones a Madrid especialitzades en la creació de targetes de crèdit fraudulentes a partir de dades de mitjà de pagament reals que adquirien mitjançant skimming o carding a la darknet. Abans de donar-los un ús fraudulent les provaven en datàfons sostrets per evitar les possibles mesures antifrau i corroborar així el seu correcte funcionament.

L’operació va començar quan els agents van detectar l’existència d’un grup organitzat especialitzat en la falsificació i clonació de targetes bancàries que utilitzaven en caixers automàtics i en botigues realitzant compres massives de productes. Després de realitzar les primeres indagacions van descobrir que es tractava d’una organització perfectament estructurada i liderada per un subjecte que havia estat condemnat per col·laborar de forma activa en l’obtenció de diners mitjançant l’ús fraudulent i la clonació de targetes bancàries per al finançament dels atemptats de les Torres Bessones de Nova York el 2001.

Ocult sota perruca, gorra i ulleres

Avançada la investigació van descobrir que el líder de l’organització no solia abandonar el seu domicili amb assiduïtat i permanentment es trobava custodiat per membres del grup encarregats de donar-li seguretat i realitzar contravigilàncies. A més, quan sortia al carrer utilitzava diferents perruques, gorres i ulleres per amagar o desfigurar la cara i evitar l’acció policial. El modus operandi consistia a clonar les targetes bancàries mitjançant l’obtenció de dades en la darknet i posteriorment retirar els diners directament de caixers o comprar productes en botigues de forma massiva. El cap era l’encarregat d’obtenir les numeracions de les targetes bancàries clonades mitjançant skimming i carding. Aconseguia les dades necessàries per realitzar les falsificacions a la darknet, aquesta informació -numeración de targetes i pin- procedia de milers de comptes bancaris de clients d’entitats de crèdit espanyoles i també d’altres països.

Un cop obtinguda la informació de la targeta genuïnes de les víctimes, aquesta era bolcada, mitjançant el programari i maquinari adequat, en altres targetes amb banda magnètica sostretes anteriorment per membres de l’organització, així com en suports en blanc sobre els quals posteriorment confeccionaven les targetes falsificades amb l’ajuda d’una impressora tèrmica. A més l’organització es nodria de Terminals de Punt de Venda (TPV) sense fil procedents d’establiments comercials, la qual cosa els permetia, un cop confeccionades les targetes falses, realitzar proves en el domicili del líder per assegurar el correcte funcionament de les noves còpies i evitar les mesures antifrau dels datàfons.

Un frau consumat de 500.000 euros

Amb les targetes clonades els arrestats van intentar efectuar operacions que superarien els 5.000.000 d’euros. Els bancs o les empreses processadores de targetes van bloquejar moltes d’aquestes operacions fraudulentes de manera que el frau consumat ascendeix finalment a 500.000 euros. Després que els agents aconseguissin fer una anàlisi preliminar del material informàtic, utilitzat pel líder, es van localitzar dades de 20.000 targetes bancàries, espanyoles i estrangeres, preparades per a ser bolcades amb el que s’ha aconseguit evitar un frau més gran.

L’operació ha culminat amb la detenció de 19 persones, totes elles formaven part de l’organització especialitzada en la falsificació de targetes bancàries. Pocs dies abans de la detenció del capitost, van aconseguir verificar en s sostrets més de 800 targetes clonades en 48 hores. A més s’han realitzat 10 registres en què s’ha intervingut un lector gravador de bandes magnètiques de targetes, un lector de xip de targetes, 200 targetes falsificades, 100 suports de targetes en blanc, llistats i arxius informàtics amb numeracions de targetes bancàries, una impressora tèrmica i 30.000 euros en efectiu.

Port de Tarragona