Onze detinguts en una banda que robava mercaderia de camions a les àrees de servei de l’autopista a Lleida, Osca i Saragossa

La Guàrdia Civil ha detingut onze persones, presumptes autors d’almenys 37 robatoris de mercaderies a l’interior de camions de gran tonatge, en la seva ruta de pas per les carreteres A-2 i AP-2 a les províncies d’Osca, Saragossa i Lleida, aprofitant les seves parades en les diferents àrees de servei, informa l’institut armat.

Les investigacions es van iniciar el passat mes de febrer després d’haver detectat diversos robatoris a l’interior de camions, amb el mateix modus operandi, mentre es trobaven estacionats. Els investigadors van determinar que tots els membres d’aquesta organització residien a la província de Barcelona i que, després de cometre els robatoris, dipositaven la mercaderia en una nau d’un polígon industrial de la localitat de Rubí, per a la posterior venda. Altres vegades portaven una part de la mercaderia als seus domicilis juntament amb les eines utilitzades.
Per cometre els robatoris utilitzaven turismes de la seva propietat i per carregar la mercaderia sostreien furgons comercials als quals canviaven les matrícules per altres d’un vehicle similar, per no ser detectats i passar desapercebuts en els diferents controls de peatge de les autopistes. Per a això, disposaven d’un taller amb les eines necessàries per a la fabricació i col·locació de la matrícules.

Mètode denominat «loneros»

Els ara detinguts sortien des de Barcelona per la carretera A-2 i AP-2 (peatge de Martorell) en un turisme i el camió-furgó. Un cop localitzats els camions estacionats en àrees de servei, àrees de descans, gasolineres i polígons propers a les esmentades carreteres, rajaban les lones o obertura dels remolcs per comprovar la càrrega que transportaven i efectuaven el robatori de forma ràpida, carregant la mercaderia en el camió-furgoneta o fins i tot al turisme.
S’han realitzat diversos registres en localitats de la província de Barcelona en què s’han intervingut, entre altres efectes, 25 telèfons mòbils, televisors d’alta gamma, petit electrodomèstic, diversa quantitat de perfums, ulleres de sol, calçat, roba i complements de diferents marques i productes cosmètics i d’higiene personal. També ha estat requisat el material emprat per a la comissió dels robatoris com eines, 1 matriu troquelador, una premsa manual del fabricant de matricules europees, quatre vehicles i més de 9.000 euros en metàl·lic.

Els suposats autors dels fets són 11 homes d’entre 20 i 42 anys, veïns de les localitats de Barcelona, ​​Terrassa i Santa Coloma de Gramenet. Se’ls imputen els delictes de pertinença a organització criminal, robatori amb força en les coses i falsificació documental. En l’operatiu hi ha participat personal de l’UOPJ d’Osca, Saragossa i Barcelona, ​​agents dels GRS de Madrid, Sevilla i Pontevedra i el GIAT del Subsector de la Guàrdia Civil d’Osca.

Les diligències instruïdes han estat remeses al Jutjat d’Instrucció nombre un de Fraga (Osca) i els detinguts han estat lliurats als jutjats de Barcelona, ​​Terrassa, Santa Coloma de Gramenet i Badalona. S’ha decretat presó per a quatre d’ells i la resta han estat posats en llibertat amb càrrecs.

Port de Tarragona