Condemnen a Espanya per no recusar una de les magistrades de l’Audiència Nacional que va condemnar Arnaldo Otegui

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha fet pública avui una resolució per la qual condemna Espanya per no atendre les queixes de parcialitat que va al·legar Arnaldo Otegi contra la magistrada de l’Audiència Nacional Ángela Murillo, segons la sentència. La base del raonament del TEDH rau en que dos mesos abans del judici a Otegui, i d’altres quatre dirigents de l’esquerra abertzale, el Tribunal Suprem havia acceptat una recusació igual que la que es va sol·licitar davant l’Audiència Nacional.

Arnaldo Otegui va presentar el 2011 davant del tribunal europeu una recusació contra el magistrat Ángel Pérez dels Cobos, president del Tribunal Constitucional; cap al magistrat Antonio Narváez Rodríguez i també per la suposada parcialitat de la magistrada de l’Audiència Nacional Ángela Murillo. El 2015, el TEDH no va considerar suficient considerar la recusació en el cas de Pérez dels Cobos per haver pertangut al Partit Popular, cas que també afectava Narváez. Però ara sí que va admetre estudiar la demanda de Otegui contra la magistrada Murillo. La defensa del polític basc es va basar en que la magistrada, en un altre cas anterior, va preguntar al seu defensat si condemnava el terrorisme. En no respondre a la pregunta, Murillo va afirmar: «Ja sabia jo que no em contestaria a aquesta pregunta».

Port de Tarragona