Una banda captava dones per Instagram i les obligava a furtar roba a Espanya per vendre-la en la seva pròpia botiga de Romania

La Policia Nacional ha desmantellat una organització delictiva dedicada a captar dones a través de la xarxa social Instagram per obligar-les a furtar peces de roba. En l’operatiu policial desenvolupat s’han detingut cinc persones i dues víctimes han estat alliberades. Les dones, totes elles joves i amb una vida precària, rebien directrius de l’organització de com furtar les peces de roba en botigues d’una reconeguda marca empresarial. Els efectes sostrets eren posteriorment enviats fins a Romania on es venien en una gran botiga tipus outlet propietat de la xarxa desmantellada

La investigació va començar quan els agents van constatar l’existència d’un grup criminal dedicat al tràfic d’éssers humans a Móstoles (Madrid). Després de diverses gestions, els policies van descobrir el modus operandi de l’organització i el perfil de les víctimes, dones veneçolanes, joves i mancats de diners ni tan sols per alimentar-se, circumstància que les convertia en altament vulnerables.

La coneguda xarxa social Instagram era utilitzada per captar les víctimes. A través d’aquesta plataforma anaven adquirint confiança amb elles, i mitjançant el mètode lover boy eren seduïdes, prometent-los una vida millor a Espanya i la possibilitat d’obtenir un treball com internes i una vida en parella plena de possibilitats.

Una vegada que eren convençudes i acceptaven el que se’ls plantejava com una oportunitat per millorar el seu futur, el capitost de la xarxa seguia les instruccions d’un altre membre perquè l’entrada a Espanya de les dones es produís de forma regular. Les víctimes arribaven al nostre país com a turistes, rebent un bitllet d’anada i tornada i una reserva d’hotel, gestions que tractaven de justificar els requisits necessaris per a l’entrada a Espanya

Un cop a Madrid, les dones eren allotjades en un domicili d’un altre integrant de l’organització on eren controlades i se’ls indicaven el deute contret pel viatge i la forma de saldar-, furtar per al benefici de la xarxa.

Peces de robes que acabaven a Romania

Les dones rebien instruccions clares de com i en quin tipus de botigues havien de cometre els furts, sempre pertanyents a un mateix grup empresarial. També eren alliçonades sobre el nombre de peces a furtar diàriament, sense que la suma hauria de sobrepassar la quantitat perquè a efectes legals sigui considerat un delicte lleu.

A l’hora de cometre els furts, havien de vestir una roba determinada per passar desapercebudes i fer servir bosses folrats d’alumini i rossinyols per poder treure amb facilitat les alarmes que protegeixen les peces. Els agents han constatat que les peces furtades eren enviades per paqueteria fins a la ciutat de Ploiesti (Romania), on la pròpia organització tenia una gran botiga de roba tipus outlet. Allà etiquetaven de nou les peces i es posaven a la venda amb el que tots els beneficis eren per al grup delictiu. A més eren anunciades en la seva pàgina web, copiant també els models de les pàgines web d’un famós grup tèxtil.

Després d’analitzar tota la informació recopilada, els agents van establir el corresponent dispositiu operatiu a Móstoles (Madrid). Es va aconseguir la detenció dels cinc membres de la xarxa- quatre ciutadans romanesos i un venezolano- i l’alliberament de dues de les víctimes. Els investigadors van realitzar un registre domiciliari on van trobar plaques d’alarma i peces de roba valorades en més de 30.000 euros.

Port de Tarragona