El personal de seguretat de l’AVE a Sants va registrar al passatger i la maleta equivocada

La falsa granada dins la maleta de la passatgera "sospitosa".

Els Mossos d’Esquadra han mantingut avui una reunió amb Adif i Renfe per a tractar de l’incident ocorregut ahir en l’accés a l’AVE a l’estació de Sants de Barcelona que va obligar a realitzar evacuacions i va alterar la freqüència dels trens. S’hi va fer un relat detallat de l’estrany succés, que ningú s’explicava. El relat comença a les 7.29 hores, quan l’agent de la seguretat privada ubicat en l’accés detectar l’objecte en forma de magrana en una de les maletes que passen en aquell moment pel escanner. A causa que els passatgers van dipositant i retirant el seu equipatge de forma contínua, la propietària de la maleta sospitosa va poder retirar-la dels rodets. Mentrestant, el vigilant realitzava comprovacions amb un altre passatger les maletes sortien del escanner en aquell moment la passatgera que portava la sivella en forma de magrana pujava al tren a les 7.40 hores. Lògicament, res es va trobar a l’equipatge del viatger «equivocat».

En donar-se compte que la maleta no es trobava en el control, ho va comunicar al Centre de Protecció i Seguretat d’Adif, on es van revisar les gravacions de vídeo del moment de l’accés, comrpobándose que una dona havia retirat la seva maleta d’entre les que portava el passatger registrat. A les 8.02 hores els Mossos van rebre l’avís i van posar en marxa el dispositiu de reforç de la seguretat, que incloïen l’actuació de l’equip Tedax de desactivació d’explosius.

A les 9.40 es va tenir constància que la dona que havia retirat la maleta del escàner es trobava al tren que es dirigia a Madrid, per la qual cosa es va comunicar a la Policia Nacional, Guàrdia Civil i el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme el succés . El tren passava en aquells moments per Alcolea de la Pineda, a Guadalajara. Poc després de les 10.30 hores agents del Cos Nacional de Policia van localitzar la passatgera propietària de la maleta sospitosa, comprovant-se que es tractava de la sivella metàl·lica d’un cinturó amb forma de magrana explosiva.

Port de Tarragona