Els Mossos d’Esquadra alerten d’una estafa a gent gran als que demanen diners per una falsa fiança per posar en llibertat a un familiar detingut

Els Mossos d’Esquadra volen alertar la ciutadania d’una nova modalitat d’estafa que consisteix en fer trucades a persones d’edat avançada en les quals s’alerta d’una falsa detenció d’algun familiar directe que suposadament està a comissaria per haver comès algun delicte greu. Aleshores els estafadors aprofiten la reacció de xoc d’aquestes persones per transmetre’ls que el seu familiar quedarà en llibertat si es satisfà una gran quantitat de diners. Amb el pretext de posar-los facilitats els posen a la seva disposició un transport per fer les gestions corresponents.

Aquesta mateixa tarda s’han dut a terme diverses estafes d’aquestes característiques. En un d’aquests casos la víctima és una dona de 94 anys. Un suposat advocat l’ha trucat per dir-li que el seu fill estava arrestat per un delicte greu i que només sortiria en llibertat si pagava 4.000 euros i algunes joies. La víctima ha preparat els diners i les joies i l’estafador ha passat per casa seva per endur-s’ho tot. En un altre cas, una dona també ha rebut una trucada de persones que es feien passar per mossos d’Esquadra i directament li demanaven una fiança perquè el seu fill estava detingut per haver atropellat una persona. En aquest cas, els mateixos estafadors han passat a recollir els diners per casa seva.

En altres episodis, amb la mateixa mecànica destinada a l’engany, els delinqüents no han aconseguit el botí. En aquests casos els demanaven quantitats que anaven entre els 40.000 i els 70.000 euros. Precisament, en un d’aquests incidents, la intervenció d’un taxista ha estat determinant per evitar l’estafa ja que els estafadors havien enviat un taxi a casa de la víctima perquè anés al banc a treure els diners. Durant el trajecte, la dona s’ha mostrat molt nerviosa i li ha explicat al taxista i en detectar que estava sent víctima d’una estafa ho ha posat en coneixement dels Mossos d’Esquadra.

Es dona la circumstància que el 4 de desembre els Mossos ja van detenir un home de 27 anys que també es feia passar per advocat i que havia intentat estafar una dona d’edat avançada amb el mateix modus operandi, en aquest cas per evitar suposadament que el seu fill ingressés a presó. La ràpida intervenció dels agents va impedir que l’estafa es consumés quan la dona ja era a la seva entitat bancària amb la intenció de treure els diners, prèvia comprovació telefònica
amb el familiar de la dona, que els va confirmar que estava treballant amb tota normalitat.

Des dels Mossos d’Esquadra demanem la col·laboració de la ciutadania a l’hora de que detectin conductes sospitoses amb el col·lectiu de la gent gran. En aquest cas, davant del dubte demanem que es posin en contacte amb la policia amb la màxima rapidesa possible per així poder evitar les situacions de risc que es puguin donar.

Les estafes a la gent gran en la comparativa dels anys 2017-2018 pel que fa al primer semestre es van veure incrementades en un 49%.

Consells de seguretat

– Si reps una trucada d’un desconegut, no li proporcionis cap informació personal de la teva família ni de familiars absents

– Si reps una trucada d’una persona que et demana diners per ajudar un familiar, no paguis i intenta parlar amb aquest familiar

– Si sospites o confirmes que és una estafa, truca al 112 o vine a la comissaria a denunciar-ho

Port de Tarragona