Detenen a Tarragona un administrador del web neonazi més influent a nivell mundial

La Policia Nacional, en col·laboració amb Europol i la Policia Federal de Suïssa, han detingut un home a Tarragona, i dos a Barcelona i Saragossa, tots ells d’edats compreses entre els 21 i els 23 anys, com a administradors d’una de les pàgines web neonazis més influents a nivell mundial, dirigida a disseminar continguts centrats en l’antisemitisme, l’homofòbia i el racisme. Els arrestats seran acusats d’un delicte d’odi. El líder de l’organització, també de nacionalitat espanyola, ha estat detingut simultàniament a Suïssa.

La investigació sobre la difusió de missatges d’odi i violència a Internet ha possibilitat la identificació i presa de declaració a Suïssa d’un ciutadà espanyol de 29 anys d’edat; es tractaria d’un referent neonazi amb desenes de milers de seguidors en línia i que seria l’ideòleg de la secció en espanyol del web, dirigida a sumar adeptes a Espanya i Llatinoamèrica.

Molt conegut a la Xarxa, aquest individu hauria començat la seva activitat amb un bloc que sota el títol «Alerta Judiada» li servia com a plataforma per llançar articles i vídeos on atacava al col·lectiu LGTB, al moviment feminista oa les persones de raça no caucàsica, entre altres. Els atacs més virulents es dirigien al poble jueu com a «responsable de tots els mals que pateix la societat». A més, hauria llançat consignes animant als seus seguidors a la difusió d’aquests continguts per augmentar la propagació dels seus missatges. El seu abast li permetia abastar més de 50.000 subscriptors; hauria arribat a tenir cinc canals per difondre vídeos i traduïa els mateixos a més de 20 idiomes, entre ells francès, coreà, grec, italià, rus o polonès.

La seva activitat delictiva en aquesta web va començar a l’abril de 2017

Segons els investigadors, els tres detinguts a Espanya donaven suport al màxim responsable -que es trobava en Suïssa- en la seva tasca propagandística. Va ser en el mes d’abril de 2017 quan s’haurien concertat per obrir la secció castellana d’aquest lloc web, un diari de notícies online radicat a EUA, de parla anglesa, molt conegut internacionalment i empleat en la seva majoria per a la distribució massiva de contingut antisemita.
El contingut en castellà buscava sumar seguidors a Espanya i Llatinoamèrica mitjançant la distribució massiva de missatges que pujaven diàriament a la Xarxa amb l’objectiu de propagar la ideologia neonazi que professen i la seva devoció a la figura d’Adolf Hitler.
La seva agressivitat visual i verbal era tal que diversos mitjans de comunicació havien realitzat una denúncia social de les seves accions, sense que s’hagués pogut identificar als seus autors i practicar la seva detenció fins a la conclusió d’aquesta operació. Fins i tot, una coneguda agència de notícies nord-americana va publicar un article referint-se a ells com el «portal neonazi que festeja lectors en espanyol».

Port de Tarragona