Detingut un veí de Girona per voler comprar un pis a Martorell amb l’estafa dels «billets tintats»

Efectius de la Policia catalana de la comissaria de Martorell van detenir un home de nacionalitat guineana, de 44 anys i veí de Girona, com a presumpte autor d’un delicte d’estafa, quan va voler comprar un pis en aquesta localitat del Baix Llobregat amb una estafa coneguda com la dels «bitllets tintats». La investigació es va iniciar el dimarts 11 de desembre quan els investigadors van tenir coneixement que una persona estava sent víctima d’aquest engany.

La víctima havia rebut una trucada d’una persona interessant-se per una propietat que tenia en venda i que li volia pagar amb diners en efectiu que tenia amagats i tintats. L’estafador li havia fet una demostració en el seu domicili de com transformaven els papers negres en bitllets de curs legal utilitzant un líquid.

En aquesta fase la víctima va desconfiar del presumpte comprador i es va adreçar als agents de la comissaria de Martorell.

Els investigadors van aconseguir identificar els dos presumptes estafadors, un d’ells havia comès la mateixa estafa l’any 2016 al municipi d’Abrera.

Finalment, l’11 de desembre, es va dissenyar un dispositiu policial de vigilància en un hotel del municipi de Martorell on el denunciant havia quedat amb els estafadors per fer el canvi de bitllets. Els agents van aconseguir localitzar, identificar i detenir un dels presumptes autors de la temptativa d’estafa.

Cal esmentar que en el moment de la detenció, els agents van intervenir un pot de color groc amb líquid, dos papers amb pols negre de la mida d’un bitllet de 50 euros i un full amb la descripció dels preus del líquid que “transforma” els papers en bitllets de curs legal.

El detingut, amb vuit antecedents policials de la mateixa tipologia delictiva entre d’altres, va passar a disposició judicial i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Modus operandi de l’estafa coneguda com a “bitllets tintats”

Els autors d’aquest tipus d’estafa solen captar a víctimes que han publicat un anunci per la venda d’un habitatge o traspàs d’algun negoci.

Els estafadors, que sempre van ben vestits i acostumen a citar les víctimes en hotels o apartaments de lloguer de luxe per tal de generar confiança, expliquen una història de patiment al seu país d’origen i que tenen familiars amb molts diners que els necessiten treure d’amagat.

La manera d’amagar els bitllets consisteix en pintar-los o impregnar-los amb substancies (generalment negres), la qual es treu aplicant un líquid molt car, la utilització del qual és exclusiva dels estafadors.

Quan consideren que la víctima està receptiva, li fan una o vàries demostracions de la transformació del paper tintat a bitllets i posteriorment es realitza alguna compra per demostrar a la víctima que el bitllet és de curs legal.

Un cop la víctima ha vist el procediment i està receptiva, els estafadors acostumen a deixar una caixa forta o un altre objecte que contingui gran quantitat de “bitllets” tintats, i plantegen que hi ha un problema amb el líquid (el qual és molt car), i han d’anar a comprar-lo, però com que els bitllets estan tintats, li demanen a la víctima que avanci els diners i que després del procés de transformació li seran retornats. En aquest moment és quan els estafadors desapareixen amb els diners de la víctima, deixant-lo amb una caixa plena de papers amb forma de bitllets.

Port de Tarragona