La Policia deté a instàncies del Marroc i amb la col·laboració del CNI a un «foreign terrorist fighter», relacionat amb DAESH, ocult a Mataró

La Policia Nacional ha detingut a Mataró a un perillós foreign terrorist fighter (terrorista que ha combatut en territori estranger), M.E.M, de 33 anys d’edat i nacionalitat marroquina, per la seva presumpta integració en l’organització terrorista DAESH. La detenció s’ha materialitzat gràcies a una ordre internacional de detenció amb fins d’extradició emesa pel Marroc i amb la col·laboració de la Direccio General de la Surveillance du Territoire (DGST) i el Centre Nacional d’Intel·ligència.

El detingut és un presumpte combatent gihadista que va abandonar el Marroc al maig de 2014 per integrar-se en les files de DAESH. Segons les investigacions, M.E.E hauria realitzat pràctiques militars per a l’organització terrorista amb l’objecte de planificar el desenvolupament d’una base míssils de llarg abast a Síria.

El coneixement adquirit en els camps d’ensinistrament d’aquesta organització terrorista en l’ús d’armes i el seu radicalisme extrem el converteixen en una amenaça real capaç de dur a terme una acció terrorista. La seva instrucció com mujahidí li ha permès viatjar de manera il·legal per tot Europa, recalant finalment a Espanya. Utilitzava pseudònims i, a més, com a característica pròpia dels foreign terrorist fighters, no tenia documentació que pogués identificar-lo, ja que aquesta sol ser destruïda quan arriben a zona de conflicte per evitar ser reconeguts com a membres de DAESH en cas de ser capturats per les forces militars.

Segons les investigacions, el detingut havia accedit de forma il·legal a sòl nacional al juny de 2018 i residia a Barcelona en habitatges ocupats per no deixar cap tipus de registre. No obstant això, els agents van aconseguir la seva detecció, observant com adoptava en els seus moviments mesures de seguretat d’acord al seu ensinistrament, entre altres, desfer el camí fet o vigilar el seu entorn a través dels aparadors d’establiments comercials o de portals d’habitatges.

Aquesta detenció s’emmarca en l’estratègia impulsada per la Comissaria General d’Informació de continuar la lluita contra el terrorisme gihadista més enllà de les nostres fronteres. Una mostra de com abordar un fenomen delictiu global que requereix un esforç que transcendeix les fronteres i exigeix ​​una sòlida cooperació policial internacional, com l’existent entre Espanya i el Marroc.

L’operació ha estat dirigida pels jutjats centrals d’instrucció i coordinada per la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

Port de Tarragona