Desarticulen una banda formada per quatre membres d’una família que explotava sexualment dones veneçolanes a Barcelona

Els Mossos d’Esquadra, amb col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, han detingut quatre membres d’un grup criminal com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans amb la finalitat d’explotació sexual, informa la policia catalana. Els quatre detinguts són membres d’una mateixa família, una dona i tres homes, d’edats entre els 25 i els 62, de nacionalitat Veneçolana, i se’ls considera autors de l’explotació sexual de cinc noies.

Els fets es remunten al mes d’agost de 2018 quan els Mossos van tenir coneixement que un grup criminal format per persones de la mateixa família i de nacionalitat veneçolana, estava captant noies al seu país d’origen per explotar-les sexualment a la ciutat.

Agents de la DIC, amb la col·laboració amb el Grup de Tràfic i Explotació de Persones de la Guàrdia Urbana de Barcelona, van iniciar una investigació que va constatar els fets. Els investigadors van comprovar que efectivament un mateix clan familiar estaria explotant sexualment un grup d’almenys de cinc noies, totes elles de nacionalitat veneçolana.

Un dels homes del grup escollia les víctimes al país d’origen per la seva precària situació econòmica i social, i les oferia una falsa oferta laboral a Barcelona com a massatgistes, amb la qual podien revertir la seva situació econòmica i social.

Un cop les dones arribaven a la ciutat els membres del grup les acollien als seus domicilis, però els hi retiraven el passaport i les privaven de qualsevol llibertat de moviments. A més, les informaven que per tal de cobrir les despeses del viatge i hostalatge havien de satisfer al grup 12.000 euros en un termini màxim de tres mesos.

Les víctimes davant la situació d’angoixa i coacció a la qual es veien sotmeses, es veien obligades a exercir la prostitució per satisfer el suposat deute, de vegades en jornades de fins a 16 hores continuades. A més continuaven sota una situació de privacitat de llibertat i sempre anaven acompanyades per un dels seus explotadors.

Quan les noies estaven malaltes i no podien treballar o volien desistir de l’activitat, eren obligades a continuar sota l’amenaça de publicar fotos seves compromeses a les xarxes socials, amb el risc que les seves famílies tinguessin coneixement de la feina que estaven desenvolupant a Catalunya.

Davant aquests fets els Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona van establir un dispositiu que va permetre detenir quatre membres del grup i realitzar l’entrada i escorcoll en els domicilis que aquests tenien al districte de Nou Barris a Barcelona.

Els arrestats van passar a disposició del jutjat número 26 de Barcelona el 15 de gener, i el jutge va decretar presó pels dos dels tres homes i llibertat amb càrrecs per a la resta.

La investigació continua oberta i no es descarta que apareguin més dones que han estat víctimes de l’organització.

Les víctimes han estat ateses per la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH) de l’Ajuntament de Barcelona. Els principals objectius de la UTEH són garantir els drets de les potencials víctimes del tràfic, tot impulsant una atenció integral i de reparació del dany; coordinar-se amb la resta d’actors especialitzats en la lluita contra el tràfic d’éssers humans i, a més, fer una tasca de conscienciació i assessorament al personal municipal i a la ciutadania.

La UTEH atén a qualsevol potencial víctima detectada de tràfic que es trobi a Barcelona. Si la víctima és menor, o hi ha sospites que ho sigui, s’intervé seguint la legislació vigent i en coordinació amb els cossos competents (Direcció General d’Atenció a la Infància, Fiscalia de Menors i d’Estrangeria i Cossos Policials). A més, també dóna atenció a les persones de l’entorn més immediat de les víctimes.
Des de setembre del 2017, la UTEH posa a disposició de les potencials víctimes i dels professionals el telèfon d’urgències 677 445 190, que està operatiu de dilluns a dijous de 9 a 18 hores i els divendres de 9 a 14 hores.

Port de Tarragona