La Policia desarticula un grup que radicalitzava a la presó a reclusos perquè s’integressin en DAESH i atemptessin després de la seva excarceració

La red captaba internos con personalidades vulnerables y faltos de recursos económicos y les prometía importantes sumas de dinero para sus familias una vez cometiesen un atentado terrorista

La Policia Nacional ha detingut cinc reclusos de nacionalitat marroquina per la seva presumpta participació en delictes d’integració en grup terrorista i proposició per a la comissió d’atemptats terroristes. Els arrestats tenen edats compreses entre els 25 i els 68 anys d’edat i es troben complint condemna des de 2013 per delictes contra la salut pública en els Centres Penitenciaris Madrid III (Valdemoro) i Mansilla de les Mulas (Lleó). La seva radicalització es va produir a la presó.

L’operació s’ha desenvolupat com a conseqüència d’una investigació de la Brigada Provincial d’Informació de Madrid, sota la coordinació de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional, i ha comptat amb l’estreta col·laboració de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries.

A Alcorcón (Madrid) s’ha arrestat dues persones més, un home i una dona, per la seva presumpta integració en organització terrorista en col·laborar amb la xarxa en la consecució dels seus objectius. En concret, la dona detinguda, seguint les ordres del líder de la xarxa, era l’encarregada de recompensar econòmicament al funcionari d’Institucions Penitenciàries per la seva col·laboració.

Obligaven els interns a resar i complir el Ramadà

La xarxa comptava amb un líder que tenia una marcada influència sobre la resta d’integrants, que li deien “cap”. Una influència que s’estenia igualment a la resta de reclusos. Per iniciativa seva, els seus homes de confiança amenaçaven i agredien a aquells que s’allunyaven del grup i de l’estricta pràctica religiosa, estenent aquest control fins i tot un cop abandonaven el centre penitenciari.

Els detinguts van arribar a proposar de manera directa la comissió d’atemptats a alguns reclusos. Per convèncer-los, els prometien importants sumes de diners. Els asseguraven que tenien un contacte en DAESH encarregat de fer arribar els diners a les seves famílies com a recompensa després d’executar les accions terroristes.

La investigació ha constatat que la feina de casa de captació es produïen a més mitjançant la distribució de material audiovisual que enaltia el martiri, la mort de l’infidel i la gihad violenta. Estant ja a la presó, a un d’ells se li va intervenir en el seu dispositiu electrònic nombrosos vídeos de marcat caràcter adoctrinador.

Així mateix, el modus operandi d’aquesta xarxa repeteix un patró habitual en els atemptats jihadistes que s’han comès en els últims temps a Europa: el reclutament d’individus amb un perfil determinat a què es radicalitza i instrueix perquè arribin a cometre accions un cop tornin a estar en llibertat. Interns amb un marcat desarrelament, una personalitat influenciable i importants necessitats econòmiques. L’operatiu s’ha dut a terme sota la direcció del Jutjat Central d’Instrucció número 5 i la coordinació de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

Port de Tarragona