Dotze detinguts a Barcelona, ​​Eivissa, Vigo i Madrid en laboratoris de falsificació de targetes de residència

La Policia Nacional han desmantellat a Rivas Vaciamadrid (Madrid) el major laboratori de falsificació documental localitzat fins a la data. S’ha detingut 12 persones a Barcelona, ​​Eivissa, Vigo i Madrid, que conformaven una organització que, principalment, falsificava la Targeta de Residència de Familiar Comunitari encara que també realitzaven una gran varietat de documents pels quals cobraven fins a 5.000 euros. Els investigadors van realitzar nou registres, localitzant en un d’ells un avançat i sofisticat laboratori que reflecteix la professionalitat dels falsificadors i l’alta qualitat dels elements que elaboraven, comptant amb la infraestructura necessària per dur a terme totes les falsificació sense requerir laboratoris complementaris. Entre els efectes intervinguts destaquen dues gravadores làser CNC, dues premses d’impressió tampogràfica i termogràfica i unes 2.000 targetes en blanc (PVC i PC), la majoria d’elles amb el xip incorporat.

Documentació per 5000 euros per arribar a Espanya

La investigació va començar el passat mes de juny de 2018. Els agents van tenir coneixement de l’existència d’una organització criminal dedicada a la falsificació de documents d’identitat per facilitar la introducció al nostre país de ciutadans marroquins. Després de constatar els fets i realitzar diverses gestions van comprovar que la xarxa estava liderada per ciutadans argentins i espanyols que comptaven amb una xarxa d’intermediaris d’origen marroquí. Els intermediaris s’encarregaven de facilitar als seus compatriotes les documentacions a través de familiars que estiguessin a Espanya.
Un cop elaborat el document, els falsificadors els feien arribar als intermediaris mitjançant missatgeria postal realitzant-se el pagament a través de transferències bancàries o entitats d’enviament de diners. Una vegada que els documents estaven en possessió dels seus destinataris al Marroc, aquests accedien a territori espanyol per via aèria en vols directes oa través de les fronteres terrestres de Ceuta i Melilla.
El pagament dels usuaris finals variava en funció del tipus de document. Pels passaports es pagaven 5.000 euros, mentre que pels permisos de residència i de conducció al voltant dels 800 i els 1.500 euros. La varietat de documents que falsificaven era molt elevada, mostra de la seva professionalització, ja que elaboraven passaports -italians, argentins i marroquins-, cartes d’identitat franceses o italianes, visats nord-americans o targetes de residència d’Espanya (règim general i comunitari).
Els agents van constatar que no es dedicaven únicament a la venda de documents falsificats per l’entrada il·legal a Espanya, sinó que també eren utilitzats per a la constitució d’empreses, l’obertura de comptes bancaris, la sol·licitud de crèdits o l’obtenció de permisos de conduir. En alguns casos s’ha detectat la presentació al exàmens d’altres persones, prèvia manipulació de la fotografia i del xip del passaport espanyol dels interessats.

El laboratori més sofisticat intervingut en els últims anys

Després d’analitzar tota la informació recopilada, els agents van portar a terme un important operatiu que va finalitzar amb la detenció de 12 persones a Madrid (6), Barcelona (4), Vigo (1) i Eivissa (1) entre els quals es troben els líders de l’organització. Els investigadors van practicar nou entrades i registre en immobles de Madrid (5), Barcelona (3) i Eivissa (1) on van intervenir diners en efectiu (75.000 euros i 20.000 dòlars), 4 vehicles, 1 dron, diversos dispositius d’emmagatzematge massiu d’informació , documents falsificats i altres en procés de falsificació, així com suports de documents i mesures de seguretat.
En el registre practicat en un edifici d’oficines de la madrilenya localitat de Rivas Vaciamadrid (Madrid), els agents van trobar un sofisticat laboratori que reflecteix la professionalitat dels falsificadors i l’alta qualitat dels documents elaborats, sent necessari un elevat coneixement tècnic i teòric per al maneig dels elements trobats pels agents en aquest laboratori. De fet, l’organització desarticulada comptava amb la infraestructura necessària per dur a terme totes les fases de falsificació dels documents sense requerir de laboratoris complementaris com passa amb altres falsificadors.
Alguns dels elements tècnics intervinguts a l’laboratoris són dos gravadores làser CNC, un maquinària tipus industrial utilitzada per fer talls a alta velocitat i precisió en material de plàstic; sis impressores de sublimació digital per imprimir fons de seguretat; dues premses d’impressió tampogràfica i termogràfica; 2 escàner; sis impressores làser i tres equips informàtics d’última generació entre d’altres. A més d’aquesta tecnologia disposaven d’quantiós material per a la realització de les falsificacions, com 2

Port de Tarragona