Un contorsionista liderava una banda que vivia al bosc i robava establiments de Barcelona fent «butrons» quan l’horòscop els hi era favorable

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal especialitzat en robatoris amb força a establiments comercials pel mètode del butró, que actuava i vivia d’una forma força singular i diferent a la delinqüència habitual. Algunes d’aquestes característiques serien que quan robaven portaven un gos, que miraven el zodiac abans d’actuar o que un dels components era contorsionista. Els agents han detingut els principals responsables del grup, concretament dos homes de 26 i 46 anys de nacionalitat espanyola, i un de 55 anys de nacionalitat romanesa, i una dona de 24 anys de nacionalitat veneçolana. En total se’ls relaciona amb un vintena de robatoris, quinze dels quals haurien comès a Barcelona.

La investigació es va iniciar el passat 14 d’octubre quan es va tenir coneixement d’un robatori en un bar del districte de Nou Barris en què els autors hi havien accedit fent un forat des de la portaria del costat. Les diferents indagacions que van fer els investigadors els va permetre identificar el vehicle que haurien utilitzat els autors del robatori, que va resultar ser un tot terreny de grans dimensions de color vermell.

Posteriorment, es va poder identificar el conductor d’aquest vehicle que va resultar ser un home al qual li constaven diversos antecedents per robatoris amb força comesos a València, juntament amb un altre ciutadà. Amb aquesta informació, es va fer una anàlisi de fets similars ocorreguts a Barcelona en els darrers dos anys, i es va constatar que a partir del mes de març s’havien denunciat diversos robatoris amb força amb el mateix modus operandi.

Fruit de les diferents gestions realitzades pels investigadors es va arribar al convenciment que els robatoris estaven comesos per un grup organitzat liderat per un ciutadà d’origen romanès.

El grup seleccionava els bars després de comprovar que s’hi podia accedir fent un forat des de l’escala sense ser descoberts pels veïns de l’escala i feien vigilàncies per constatar l’horari i el recorregut del propietari i treballadors

Com a particularitat, abans d’organitzar el robatori el cap del grup consultava el zodíac per tal d’escollir el millor dia per actuar. Un cop l’havia elegit, es desplaçava als locals amb altres membres amb dos vehicles tot terreny. Quan iniciaven el robatori es distribuïen les feines: en un dels vehicles es quedava un d’ells vigilant amb un gos, un dels joves entrava a l’escala per avisar si algun veí sortia i el cap del grup entrava i feia un petit forat per on accedia a l’interior .

Com a dada curiosa, el cap del grup va ser identificat l’any 2010 fent espectacles a la via pública de contorsionisme, habilitat que va utilitzar per accedir als bars, entrant per forats no gaire grans des de llocs inversemblants. Un dels forats el va realitzar des de l’habitacle de l’ascensor, just a la part inferior i amb l’aparell en funcionament, mentre els veins anaven pujant i baixant, posant en risc la seva integritat física.

Així mateix, el cap del grup era una persona solitària que vivia en una petita edificació en mig del bosc de Guanta, a Sentmenat. Precisament, fruit de l’entrada i escorcoll en aquest indret es van recuperar els objectes que el grup havia sostret dels locals.

També es va localitzar un dietari on el detingut anotava cadascuna de les gestions que havia realitzat per cometre els robatoris. Planimetria dels locals i de les porteries adjacents, punts on s’havien d’ubicar els altres membres, rutines dels propietaris i tot un seguit de detalls que denotaven el caràcter metòdic del líder del grup i la precisió amb què actuava ell.

El Jutge instructor va autoritzar a fer dues entrades, una en aquesta Cabana de Sentmenat, i una segona a Castellar del Vallès on es va poder detenir l’altre responsable del grup i on els agents van localitzar el gos que acompanyava sempre al grup.

Els dos membres principals del grup van ingressar a presó després de declarar davant el jutge, mentre que els altres dos van quedar en llibertat amb càrrecs.

Port de Tarragona