Detinguts a Tarragona, Barcelona i Mallorca onze components d’una organització que estafava amb la compra d’habitatges

En l'operació s'han bloquejat un total de 98 comptes bancaris així com 38 propietats immobiliàries i han estat bloquejades diverses pàgines web

Agents de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb efectius de la Policia de Colòmbia, ha procedit a la detenció d’onze persones a Barcelona, ​​Tarragona i Mallorca, ia la investigació de dues persones més com a presumptes integrants d’una organització delictiva dedicada de forma continuada a l’estafa a l’adquisició d’habitatges, a través de frau massiu d’operacions immobiliàries, que haurien estafat més de 300 persones. Als detinguts se’ls imputen els suposats delictes de Estafa, Blanqueig de Capitals, Falsedat Documental, Usurpació d’Estat Civil i Alçament de Béns.

En l’operació s’han bloquejat un total de 98 comptes bancaris així com 38 propietats immobiliàries i han estat bloquejades diverses pàgines web així com dominis de correu electrònics que utilitzaven per comunicar-se i que es troben vinculats amb els fets investigats. S’ha pogut constatar que l’import total defraudat podria arribar als 5 milions d’euros ja que vindrien actuant des de l’any 2015.

La investigació va començar l’any passat, arran de diverses denúncies presentades pels perjudicats en la qual manifestaven haver estat estafades per la compra d’immobles, ja que havien realitzat transferències bancàries d’importants quantitats de diners per subscriure als contractes de reserva-adquisició de la suposada habitatge i que transcorregut el temps les obres no s’havien iniciat.

Continuant amb les investigacions, els agents van poder constatar l’existència d’un complex entramat empresarial, que prevalent-se d’una publicitat enganyosa i perfils professionals organitzats per tractar de donar una aparença de legalitat a les seves actuacions il·lícites, s’estaven dedicant a subscriure contractes de reserva i compravendes d’immobiliaris de promocions inexistents.

Fruit de les investigacions, la Guàrdia Civil va procedir el passat mes d’agost a la detenció de 10 persones. A partir d’aquest moment, els agents van fer gestions per determinar el parador del líder de l’organització ja que s’havia fugat podent constatar que es trobava a Colòmbia.

Després de diversos mesos d’investigació materialitzada a través de la Direcció d’Investigació Criminal -Interpol de la Policia de Colòmbia, va permetre determinar amb exactitud el parador del fugat i procedir a la seva detenció

Gràcies a la cooperació coordinada entre la Guàrdia Civil i la policia de Colòmbia, es va procedir a la detenció a la matinada del dia 5 de febrer, hora espanyola del líder de l’organització.

Promocions fictícies

L’activitat delictiva venia desenvolupant-se des de l’any 2015 i hauria consistit en la generació de 17 promocions fictícies. Els afectats per la compra dels supòsits immobles realitzaven transferències d’importants quantitats de diners per a subscriure les diferents modalitats de contractes i com a senyal dels mateixos a comptes bancaris de l’organització delictiva.

Un cop realitzada les transferències, els integrants exigien de vegades més diners per continuar amb les suposades obres i fer front a tramitacions no contemplades a l’inici en el contracte subscrit, o altres argumentacions.

Els agents han pogut constatar que els autors del grup delictiu en la majoria de les suposades construccions no tenia ni tan sols la llicència concedida ja que no eren propietaris dels terrenys on s’anaven a construir habitatges, mancant per tant de les preceptives llicències o projectes per a tal fi.

La complexitat de l’entramat societari vinculat a l’estructura delictiva investigada, ha fet necessari l’estudi i la investigació d’una xifra superior als 350.000 moviments bancaris.

Així mateix, s’ha pogut constatar que l’organització hauria tractat d’ampliar la seva activitat a l’àmbit internacional, emparant-se en nous negocis delictius relacionats amb el sector immobiliari, utilitzant paradisos fiscals per a tal fi.

Cal destacar, l’alt nivell de vida que portaven els implicats gràcies als ingressos econòmics que generaven i que els servia com a coartada a l’hora de generar falsa seguretat davant de possibles víctimes.

Port de Tarragona