La Policia Local de Calafell estrena un sistema pioner de geolocalització i vídeo vigilància, desplegant 20 càmeres al municipi

Una de les càmeres instal·lades a la zona d'oci de Calafell. / Google Maps

ACN Calafell .- La Policia Local de Calafell ha posat en marxa un sistema pioner de geolocalització i vídeo vigilància als carrers, amb el qual s’uneixen les bases de dades dels diferents departaments municipals. La ubicació instantània de les patrulles, la informació dels serveis d’emergència, de la propietat dels habitatges i del registre d’activitats formen ara un sol mapa, de manera que es “podrà estar a tot arreu sense haver de tenir la policia en aquell lloc”, segons ha destacat l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré. Pel que fa a les càmeres, s’han desplegat una vintena de dispositius, la meitat dels quals són al carrer Monturiol, en plena zona d’oci nocturn. En breu s’incorporaran al circuit les deu càmeres del control d’accés de vehicles que ja hi ha a l’illa de vianants.

L’Ajuntament ha destacat aquest dijous que el nou sistema de treball de la Policia Local optimitzarà la reacció davant qualsevol incidència. Durant la presentació feta aquest dijous als veïns i grups polítics, el consistori ha assenyalat dos motius: la geolocalització dels agents facilitarà l’acostament de la patrulla més propera al servei i la informació detallada agilitzarà els tràmits que abans havien de passar per diversos departaments.

En aquest sentit, el sots inspector Sergio González ha posat com a exemple els casos de robatoris o incidències en segones residències i en establiments fora de l’horari comercial. Segons ha detallat González, fins ara aquests casos passaven per tot un circuit administratiu on participaven diferents departaments, que eren els únics que tenien les bases de dades dels propietaris. Una gestió, ha assegurat, que es complicava si la incidència ocorria fora de l’horari laboral de les diferents àrees.

Ara, en canvi, el nou mapa agrupa tota la informació. “A la Policia teníem una informació, Urbanisme tenia unes altres dades específiques i el Departament d’Activitats econòmiques en tenia unes altres”, ha apuntat el sots inspector, celebrant que ara “un sol agent de la sala de control podrà localitzar el propietari d’un habitatge o negoci de forma ràpida”.

Aquesta simultaneïtat de dades, que compta també amb detalls de l’enllumenat, els hidrants, els guals o els desfibriladors, és la singularitat principal del sistema implantat a Calafell, basat en un programari similar impulsat per la Policia Local de Cambrils (Baix Camp). Alhora, el sistema incorpora un registre del recorregut i les hores de patrullatge de la Policia Local per detectar quins són els “punts calents” del municipi.

A la informació proporcionada pel nou mapa, s’hi suma l’estrena d’un circuit de vídeo vigilància. D’inici, s’han posat en marxa set càmeres a la zona del poble i prop de l’estació, mentre set més s’activaran aquesta setmana al carrer Monturiol. Aquestes últimes són fruit de l’ordre judicial per minvar les molèsties que provoca l’oci nocturn en aquesta zona del nucli de la Platja.

Durant els propers mesos, la previsió del consistori és incloure al circuit de vigilància la desena de càmeres que ja existeixen per controlar l’accés de vehicles a l’illa de vianants. Posteriorment, es situaran càmeres a les entrades de les urbanitzacions. En conjunt, el sistema de geolocalització i vídeo vigilància ha costat 50.000 euros.

Port de Tarragona