Un grup de cinc presos agredeixen dos funcionaris de la presó de Mas d’Enric, al Catllar

Foto: Roger Segura Arxiu/Archivo

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha denunciat la brutal agressió que van patir aquest dissabte dos funcionaris per part de cinc interns a la presó de Mas d’Enric, al Catllar. Com a conseqüència de l’agressió, una funcionària va acabar amb un dit trencat i un altre funcionari amb un esquinç al turmell. L’agressió va tenir lloc al pati, cap a les 2 del migdia, quan un intern es va resistir a l’ordre que li estava donant una funcionària perquè marxés, ja que estava cridant, alterat i estava instant els altres presos a secundar la seva protesta. Altres interns van intentar evitar que la funcionària s’emportés el pres i en el forcejament ella va resultar lesionada al coll i a la mà. Un altre funcionari que va intervenir va resultar ferit al turmell. Cinc presos van acabar a aïllament.

El sindicat, el més representatiu en les administracions públiques i majoritari en Institucions Penitenciàries, demana la destitució de la subdirectora de tractament després de «la seva falta d’interès pels funcionaris ferits que van acabar a l’hospital». La CSIF ha posat a disposició dels treballadors els serveis jurídics del sindicat per a actuar contra els agressors. La CSIF assegura que mentre els funcionaris anaven cap a l’hospital, el comandament d’incidències (que era la subdirectora de tractament) va marxar a casa seva sense interesar-se per l’estat dels treballadors agredits. Per aquest motiu, exigeixen «el seu cessament per incompetència manifesta».

A més a més, la secció del centre ha demanat una reunió urgent amb la direcció del centre aquest dilluns, per tal que «s’actuï amb la màxima contundència legal contra els agressors i ordeni el seu trasllat a altres presons per a enviar un missatge clar i contundent de tolerància zero contra els actes de violència que han sofert els treballadors d’aquest centre». Les agressions al centre penitenciari del Catllar han anat en augment. Durant el 2018, s’ha produït 24 episodis de violència (13 agressions i 11 temptatives) enfront d’un total de 7 actes violents en 2017. Els funcionaris agredits han requerit de 45 dies de baixa.

Davant aquesta greu problemàtica, la CSIF exigeix que «s’apliqui immediatament el protocol contra les agressions als professionals penitenciaris». I també recorden a la direcció del centre «que tenen l’obligació d’assistir, en tot moment, als funcionaris agredits, informar-los de l’assistència jurídica pertinent i denunciar d’ofici davant el jutjat qualsevol acte violent que es tingui lloc en el seu recinte». Finalment, la CSIF insta als polítics a reformar el Reglament Penitenciari per a dotar als funcionaris de presons del reconeixement d’agents de l’autoritat. El passat 23 gener de 2019 aquesta modificació ja va ser aprovada per la Comissió d’Interior del Senat en una moció on s’instava al Govern Central a la consideració dels funcionaris de presons com a agents de l’autoritat.

Port de Tarragona