Un detingut a Vila-seca en una operació contra una banda de narcotraficants que introduïa droga a través del Mar Menor

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal dedicada a la introducció d’haixix des del Marroc, a través del Mar Menor, que ha culminat amb la detenció de sis persones, una d’elles a la localitat de Vila-seca, una a Barcelona, ​​tres a Múrcia i una a Almeria. S’han confiscat 840 quilos d’haixix, una embarcació d’esbarjo, 3 turismes, 7.000 euros i abundant material tecnològic com a sistemes de navegació GPS, telèfons mòbils i satelitales, i targetes de telefonia mòbil.

La Guàrdia Civil, en el marc dels dispositius policials dirigits a la lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents, es trobava després de la pista d’una organització criminal dedicada a la introducció d’haixix a través del Mar Menor, tres d’els membres van ser detinguts el passat any quan es trobaven davant de la costa de Cap de Pals, en una embarcació d’esbarjo on van confiscar 840 quilos d’haixix.
Al fil d’aquestes primeres detencions, la Guàrdia Civil va continuar la investigació fins desgranar el complex entramat delictiu i identificar a la resta de persones que, pel que sembla, formaven part d’un grup criminal dedicat a la introducció d’haixix des del Marroc fins a la península, per via marítima , a través del Mar Menor.
Les nombroses tasques d’investigació han permès anar identificant a cada un dels actors, entre ells, el principal líder de l’organització criminal ara desmantellada, una persona amb àmplia experiència en aquestes activitats delictives, el que li havia permès evadir l’acció policial en altres ocasions.
Es tracta d’un ciutadà marroquí, assentat a Almeria i amb sòlids contactes al Marroc ia Espanya, que comptava amb una important solvència econòmica per afrontar els enviaments de droga amb seguretat i regularitat.
La resta de sospitosos mantenien amb aquest vincles de familiaritat o d’amistat. Aquestes relacions personals afavorien que el grup fos hermètic, ja que solament donava feina a persones alienes -generalment amb dificultats econòmiques- per dur a terme la part més arriscada de les operacions, la tripulació de les embarcacions i la descàrrega de la droga a terra.
Un cop obtinguts els indicis necessaris, la Guàrdia Civil ha dut a terme el registre d’un domicili, situat a la ciutat d’Almeria, que ha culminat amb la detenció del suposat líder de l’organització criminal, un home, de 41 anys i de nacionalitat marroquina, suposadament encarregat de l’obtenció d’haixix al Marroc i d’organitzar el seu transport i distribució en territori nacional.

Registre a Vila-seca

Un altre dels registres, practicat en un domicili del municipi tarragoní de Vila-seca, ha permès la detenció d’un altre dels membres del grup criminal, un ciutadà espanyol, de 24 anys d’edat.
Recentment, la Guàrdia Civil ha dut a terme el registre d’un immoble a Martorell (Barcelona), domicili d’un dels màxims destinataris de droga en territori nacional, un ciutadà marroquí, de 36 anys, que ha resultat detingut.
Introduïen la droga pel Mar Menor a embarcacions d’esbarjo
Segons es desprèn de la investigació, utilitzaven un mateix modus operandi, de tal manera que organitzaven les seves tasques delictives amb la càrrega de la droga, en una línia de costa propera al mar territorial, en una embarcació d’esbarjo que després tripulaven fins a l’interior de l’ mar Menor on la amarraven en un dels tradicionals punts sense control administratiu. Després, remolcaven l’embarcació amb potents vehicles fins un habitatge pròxim, que mantenien en règim de lloguer a la zona.
L’immoble, a més de ser emprat com a ‘guarderia’ de la droga, era utilitzat per ocultar vehicles i embarcacions, així com per a l’estada ocasional d’algun dels membres del grup criminal.
L’operació ha permès la desarticulació d’una experimentada organització criminal presumptament dedicada tant a la introducció d’haixix per via marítima, des del Marroc, com a la seva distribució a la península, els sis membres han estat detinguts com a presumptes autors dels delictes de tràfic de droga i de pertinença a organització.
La investigació ha culminat amb la confiscació de 840 quilos d’haixix, una embarcació d’esbarjo, 3 turismes, 7.000 euros i abundant material tecnològic, com a sistemes de navegació GPS, telèfons mòbils i satelitales, i targetes de telefonia mòbil.
Els arrestats, la droga i els efectes intervinguts, així com les diligències instruïdes han estat posats a disposició del Jutjat d’Instrucció número 5 de Cartagena (Múrcia).
Cinc dels arrestats han ingressat a la presó preventiva.
L’operació, desenvolupada per espai d’un any, ha estat portada a terme per agents especialistes en la lluita contra la delinqüència organitzada de la Guàrdia Civil de Múrcia, en col·laboració amb el Servei Marítim.

Port de Tarragona